Na hlavný obsah

V Bratislavskom kraji hrozí kolaps: Základné školy majú málo miest, najhoršie sú na tom tieto časti

Pred kolapsom varuje ZMOS.

V Bratislavskom kraji hrozí kolaps: Základné školy majú málo miest, najhoršie sú na tom tieto časti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nedostatok miest v základných školách v Bratislavskom kraji sa môže budúci rok skončiť kolapsom. Upozornilo na to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Situácia je najhoršia v bratislavskom Ružinove a v Senci.

Súčasné problémy môže podľa samospráv prehĺbiť aj ambícia rezortu školstva, ktorý chce do škôl začleniť žiakov z Ukrajiny. V niektorých častiach Slovenska pritom paradoxne zatvárajú školy pre nedostatok detí.

Táto situácia pritom nie je novinkou a opakuje sa už približne desať rokov, priblížila pre RTVS odborníčka na školstvo Soňa Hanzlovičová. „Akonáhle nám začali v okolí Bratislavy vyrastať satelity, začali sa veľké problémy. Sťahujú sa väčšinou mladí ľudia, ktorí majú malé deti, prípadne sa im deti narodia, takže potrebuje školu a škôlku,“ uviedla.

Detí stále pribúda. Hanzlovičová poukázala na príklad základnej školy v bratislavskom satelite Chorvátsky Grob v časti Čierna Voda. Práve tam pred niekoľkými rokmi vyrástla škola s kapacitou 360 detí. Neskôr však pribudla dostavba a má kapacitu približne 650 detí.

Pozrite si celý rozhovor v relácii Aktuálne :24 s odborníčkou na školstvo Soňou Hanzlovičovou o varovaniu ZMOS pred možným kolapsom v školách v Bratislavskom kraji:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny