Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Z lieku na cukrovku sa stal vyhľadávaný liek na chudnutie. Ľudia ho na internete predávajú za stovky eur

Odborníci upozorňujú, že je to zakázané a nebezpečné.

Z lieku na cukrovku sa stal vyhľadávaný liek na chudnutie. Ľudia ho na internete predávajú za stovky eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Z lieku na cukrovku sa stal vyhľadávaný liek na chudnutie. Skúsenosti s ním majú aj známe osobnosti. Hoci je na predpis, ľudia ho predávajú na internete za stovky eur. Odborníci upozorňujú, že je to zakázané a nebezpečné.

Predám Ozempic, o cene nezjednávam. Píše sa v jednom z inzerátov na internete. Predajca v ňom za necelých 500 eur ponúka celé balenie lieku, pri ktorom podľa vlastných skúseností schudol za tri mesiace 25 kíl.

„Moja podmienka pri predaji je, aby kupujúci bol zdravý. K užitiu vám po dohode predaja pošlem podrobný postup aj s video návodom, je to jednoduché. Dodám k nemu zdarma hneď už aj pár zabalených inzulínových injekcií,“ zaznelo v jednom z inzerátov.

„Neodporúčame z druhej ruky kupovať lieky, ak aj podľa obrázku to nevyzerá ako liek s obsahom semaglutidu vôbec. U nás na Slovensku platí, že lieky je možné zakúpiť legálnou formou v lekárňach. Každý, kto koná v rozpore s týmto, ohrozuje svoje zdravie,“ vyhlásila viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Obchodovaniu s liekom na cukrovku sa v Správach RTVS venovali redaktorky Katarína Zakuťanská a Veronika Čokinová:

Liek, ktorý predávajúci ponúka, sa roky používa na liečbu cukrovky druhého typu. Ukázalo sa však, že jeho vedľajším účinkom je redukcia hmotnosti. Lekári ním liečia pacientov s obezitou. Potláča chuť do jedla.

„Toto nie je liek na kozmetické riešenie pár deka tuku navyše. Stretávam sa opakovane s tým, že už aj mňa atakovali niektoré ženy, ktoré naozaj potrebovali schudnúť len pár kíl, len aby sa dostali do lepšej, krajšej formy tela a vôbec to nebolo z hľadiska nadváhy alebo obezity indikované,“ prezradila obezitologička a vedkyňa Biomedicínskeho centra SAV Adela Penesová.

Predaj liekov cez internet je zakázaný

Ľudia, ktorí sa rozhodnú užiť liek na vlastnú päsť, podľa lekárky riskujú nežiaduce účinky. Vyvolať môže začervenanie či štípanie, ale aj vážnejšie ťažkosti, ako pokles hladiny cukru v krvi, zápal pankreasu či zrýchlený pulz. Právnik varuje, že predaj liekov cez internet je u nás zakázaný.

„Kto zabezpečí tomu pacientovi, že to, čo si kúpi na základe ponuky, ho nepoškodí? Kto mu zabezpečí, že ten liek je originál? Že to nie je falzifikát? Že to nie je výsledok nejakých zvláštnych priemyselných procesov zmiešania látok, ktorý ten pacient ani nevie, čo v krabičke je,“ pýtal sa špecialista na medicínske právo Ivan Humeník.

Za nelegálny predaj liekov hrozí pokuta až do výšky päťtisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko