Na hlavný obsah

V Európe naposledy zomrel premiér násilnou smrťou pred vyše 20 rokmi

Veľkú pozornosť však stále púta aj vražda švédskeho šéfa vlády Olofa Palmeho.

V Európe naposledy zomrel premiér násilnou smrťou pred vyše 20 rokmi
Osoba prechádza okolo nástennej maľby zobrazujúcej Zorana Dindića. Foto: Andrej ISAKOVIC / AFP / AFP / Profimedia

V Európe naposledy zomrel premiér násilnou smrťou pred viac ako 20 rokmi v Srbsku. Za vraždu vtedajšieho premiéra Zorana Djindjiča odsúdili členov mafiánskeho gangu Zemunský klan.

Veľkú pozornosť však stále púta aj vražda švédskeho šéfa vlády Olofa Palmeho spred takmer 40 rokov, jeho vraha nikdy nedolapili. Výnimkou však na starom kontinente nie sú ani vraždy ministrov, ale aj regionálnych politikov.

Histórii atentátov sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová:

Množstvo otáznikov vzbudzuje smrť Olofa Palmeho

Mafiáni, teroristi, xenofóbovia, separatisti či útočníci s psychickými problémami vraždili politikov v Európe. Množstvo otáznikov stále vzbudzuje smrť sociálneho demokrata Olofa Palmeho.

Kriminológ Thomas Pettersson, ktorý o prípade napísal aj knihu, je rovnako ako švédska prokuratúra presvedčený, že ho zabil Stig Engström, ktorý v roku 2000 spáchal samovraždu. „Motív však stále nie je jasný,“ dodáva.

Rovnako nejasne hovoril aktuálny srbský prezident Aleksandar Vučič pre rádio B92 o vražde premiéra Zorana Djindjiča v roku 2003.

Pripomenul, že odsúdili členov Zemunského mafiánskeho klanu. Prepojení však mali byť aj s odporcami spolupráce s Medzinárodným trestným tribunálom pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii.

Pred desiatimi rokmi zas takto pre BBC informoval očitý svedok o zavraždení poslankyne Jo Coxovej, ktorá presadzovala zotrvanie v Európskej únii, na rozdiel od jej vraha podporujúceho Brexit.

Spojené kráľovstvo však čelilo aj vraždám Írskej republikánskej armády. Koncom 70. rokov zabili jej členovia posledného britského miestokráľa Indie Louisa Mountbattena. O desať rokov neskôr zas člena politického krídla IRA – Sinn Fein Eddieho Fullertona zavraždili ulsterskí teroristi zavraždili .

Prefekta Korziky Clauda Érignaca zastrelili koncom 90. rokov korzickí separatisti. Regionálneho španielskeho politika Miguela Ángela Blanca zas zabili teroristi z ETA. V Taliansku sicílska mafia začiatkom 90. rokov zabila poslanca Salva Limu.

Počas koncertu v Gdansku pred piatimi rokmi, ktorý mal podporiť miestnu nemocnicu, ubodal priamo na pódiu muž trpiaci schizofréniou liberálneho starostu mesta Pawla Adamowicza. V 2019 zavraždil neonacista regionálneho politika v Hesensku Waltera Lübckeho.

Politici prišli o život aj na Ukrajine

Niekoľko desiatok politikov prišlo o život na Ukrajine počas ruskej agresie. V Rusku zas v uplynulých rokov prišli o život najmä politickí kritici prezidenta Vladimira Putina. Vrátane Borisa Nemcova, ktorého v roku 2015 zastrelil v centre Moskvy neznámy muž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál