Na hlavný obsah

Podľa policajného exprezidenta Hamrana zlyhala Ficova ochranka: Namiesto krytia premiéra sa streľbe uhýbali

Ako s tým súvisí nahrádzanie odborníkov v polícii politickými nominantmi?

Podľa policajného exprezidenta Hamrana zlyhala Ficova ochranka: Namiesto krytia premiéra sa streľbe uhýbali
Bývalý policajný prezident Štefan Hamran. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa bývalého prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefana Hamrana treba pri stredajšom (15. 5.) útoku a postrelení premiéra Roberta Fica (Smer-SD) hovoriť o zlyhaní premiérovej ochranky.

„Keď dôjde k postreleniu premiéra a páchateľom je 71-ročný senior, ktorý je schopný vystreliť päťkrát z toho trikrát zasiahnuť premiéra bez adekvátneho zákroku ochranky, treba hovoriť o zlyhaní,“ povedal v mimoriadnom vysielaní RTVS.

Na videách, ktoré zachytávajú útok na ústavného činiteľa, podľa Hamrana môžeme vidieť, ako sa niektorí ochrankári streľbe uhýbajú.

„Páchateľ dokázal tasiť zbraň bez toho, aby si to niekto všimol. Vystrelil päťkrát a až potom prišla neskorá reakcia ochrankárov, pričom medzi nimi boli aj takí, ktorí sa streľbe snažili vyhnúť namiesto toho, aby vlastným telom chránili premiéra,“ priblížil.

Vidí za tým aj bezprecedentné prepúšťanie odborníkov z bezpečnostných zložiek a PZ a ich nahrádzanie politickými nominantmi.

„Stáva sa pravidlom, že dlhoroční odborníci končia v bezpečnostných zboroch a sú nahrádzaní politickými nominantmi, ktorí nemajú predstavu o tom, ako zabezpečiť bezpečnostné opatrenia, aby sme takýmto situáciám predchádzali,“ vysvetlil Hamran.

Aktuálne dianie okolo streľby na premiéra Roberta Fica pre vás sledujeme aj v minúte po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko