Na hlavný obsah

V Nitre zatvorilo prevádzku posledné kasíno. Kritici upozorňujú, že mesto prišlo o nemalé peniaze

V okolitých dedinách vznikli nové kasína.

V Nitre zatvorilo prevádzku posledné kasíno. Kritici upozorňujú, že mesto prišlo o nemalé peniaze
Ilustračná snímka hracieho automatu. Foto: RTVS

V Nitre vo štvrtok (30. 5.) zatvorilo prevádzku posledné kasíno v meste. O zákaze hazardu rozhodli mestskí poslanci pred štyrmi rokmi. V meste pod Zoborom odvtedy postupne skončili licencie 44 kamenným herniam a dvom kasínam. Kritici upozorňujú, že mesto takto prišlo o nemalé peniaze do rozpočtu a že zákazom rozšíri rady hráčov v online priestore.

Hazard v Nitre je minulosťou, keďže poslednému kasínu v meste práve teraz končí licencia. Zastupiteľstvo ho zakázalo ešte v roku 2020 na základe petície s vyše 21-tisíc podpismi.

„Keď som išiel zo sídliska do práce do centra mesta a viezol som pritom deti do školy, tak sme po ceste napočítali až desať herní. Rozhodli sme sa vyzbierať túto petíciu, spraviť niečo zdanlivo nemožné,“ priblížil aktivista za zastavenie hazardu v Nitre Matúš Libant.

Koncu kasín v Nitre sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:

„Namiesto tých prevádzok máme dnes pekárničku, kaviareň, reštauráciu, rýchle občerstvenie, fitnescentrum či kočíkové centrum,“ vymenoval primátor Nitry Marek Hattas.

Oponenti upozorňujú, že kým v Nitre kasína a herne rušili, v okolitých dedinách vznikli štyri nové.

Diera v rozpočte mesta

Zástupkyňa Asociácie zábavy a hier hovorí, že hazard sa postupne presúva do online priestoru, a dodáva, že Slováci za minulý rok v online hazarde minuli rekordných 1,32 miliardy eur.

„Online hranie sa za minulý rok stalo číslo jeden z hľadiska výťažkov, druhé miesto obsadili stávkové spoločnosti a až na chvoste výťažkov, a teda hráčskeho záujmu, sa ocitli kamenné herne,“ tvrdí hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Hlobenová.

Kamenné herne a kasína v Nitre zaplatili mestu na odvodoch niekoľko stotisíc eur ročne. Jeho rozpočet sa teraz musí zaobísť bez nich.

„Sociálne problémy, ktoré to vyvolalo, tie bezpečnostné, to sa nedá s tým naozaj porovnávať. Peniaze sme potom museli sanovať rôznymi sociálnymi balíčkami. Uťali sme to,“ hovorí Hattas.

Jedna vec je zavrieť kamenné herne, druhá vec je ponúknuť ľuďom zmysluplnú náhradu. To je však už úloha pre odborníkov i celú spoločnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny