Na hlavný obsah

Opozícia obviňuje vládu, že chce zobrať mestám a obciam reguláciu hazardu. V samosprávach to vyvolalo obavy

Ministerstvo financií reaguje, že žiadne zmeny v kompetenciách nechystá.

Opozícia obviňuje vládu, že chce zobrať mestám a obciam reguláciu hazardu. V samosprávach to vyvolalo obavy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Opozícia kritizuje vládu za to, že chce zobrať samosprávam právo regulovať hazard a herne na svojom území. Združenie miest a obcí Slovenska sa obáva, že by samosprávy mohli o tieto kompetencie prísť. Ministerstvo financií reaguje, že žiadne zmeny v kompetenciách nechystá.

„Najväčší problém je to, že chcú odobrať právomoc samosprávam a tým pádom samosprávy vôbec nebudú mať kontrolu nad tým, ako hazard v konkrétnych mestách vyzerá a to je problém, pretože hazard má zásadné dopady na to, ako fungujú rodiny,“ uviedla poslankyňa NR SR Lucia Plaváková (PS).

Budú mať samosprávy aj naďalej kompetencie regulovať hazard? Na to sa v Správach RTVS pýtali redaktori Robert Latta, Marek Pivoluska a Barbora Žiačiková:

Obvinenia, že vláda chce prevziať samosprávam kompetencie, vyvolali v mestách a obciach vlnu obáv.

„Ak by takáto ambícia bola, istotne sa musí rokovať so Združením miest a obcí Slovenska, totižto dve z troch koaličných strán podpísali memorandum, kde okrem iného bolo napísané, že akékoľvek právne normy, ktoré majú dopad na samosprávy, musia byť najprv prerokované,“ podotkol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

„Ministerstvo financií SR v súčasnosti nepripravuje žiadnu legislatívnu úpravu, ktorá by mala obciam obmedziť kompetencie v tomto smere,“ skonštatoval hovorca rezortu financií Pavol Kirinovič.

Niektoré samosprávy uvažujú nad rozdávaním nových licencií

Mestá a obce získavajú z herní peniaze do svojich rozpočtov. Niektoré z nich, ktoré najprv hazard zrušili, dokonca uvažujú nad rozdávaním nových licencií.

V Prešove zakázali hazard pred troma rokmi. Od jesene sa však mesto pokúšalo povoliť aspoň kasína. Peniaze od prevádzkovateľov by podľa radnice mestu pomohli.

„670-tisíc eur nám chýba v sociálnych službách, plus 400-tisíc v službách našich domovov dôchodcov, čiže v júni musíme nájsť milión eur,“ povedal primátor mesta Prešov František Oľha (Demokrati).

Hazardom v Banskej Bystrici sa bude ešte zaoberať prokuratúra. Mesto totiž najskôr povolilo prevádzku na ďalších päť rokov jedinému kasínu a vzápätí schválilo zrušenie herní.

Ich prevádzkovatelia aj poslanci vyčítajú radnici, že týmto postupom vytvorila pre kasíno monopolné postavenie.

„Firmy zvažujú podanie na protimonopolný úrad, pretože z nášho pohľadu došlo jednoznačne k porušeniu hospodárskej súťaže,“ skonštatovala hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Hlobenová.

„Neprijatím tohto všeobecne záväzného nariadenia by sme sa vrátili o päť rokov dozadu, zase by sa nám tu začali množiť herne,“ vysvetlil primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Na Slovensku sa rozmohol internetový hazard

Prevádzkovatelia herní reagujú, že ich počet klesá. Približne polovica z nich príde v auguste o licenciu. Tvrdia, že na Slovensku sa rozmohol internetový hazard.

„Vidíme to aj na odvodoch, ktoré boli odvodené štátu. Sme na treťom mieste, čo sa týka ziskovosti pre štát. Prvé sú kasína, druhé stávkové kancelárie,“ podotkla Dominika Hlobenová.

Na reguláciu internetových kasín nemá štát ani samosprávy taký dosah ako na kamenné herne. Mnohé z nich majú sídlo v zahraničí a neplatia tak daň z príjmov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko