Na hlavný obsah

V Starom Smokovci bojujú za záchranu ikonického kostola. Pri oprave odhalili vážne problémy

Na rekonštrukciu chýbajú peniaze.

V Starom Smokovci bojujú za záchranu ikonického kostola. Pri oprave odhalili vážne problémy
Ikonický kostolík v Starom Smokovci. Foto: RTVS

Doslova bojujú za záchranu ikonického kostolíka v Starom Smokovci. V týchto dňoch menia prehnité trámy, aby sa veža nezrútila. Na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky z konca 19. storočia chýbajú peniaze.

Pri oprave kostolíka pod lanovkou v Starom Smokovci odhalili vážne problémy. „Ostalo nám až zle, lebo sme zistili, že tie stĺpy sú naozaj vo vzduchu,“ uviedol člen občianskeho združenia OZ Zachráňme poklady Tatier Pavol Bayer.

„Je to v zlom stave, celé stĺpy sú zhnité,“ prezradil tesár František Kočiš. Doteraz na opravy išlo viac ako 160-tisíc eur. „Opravovala sa strecha, vymenili sa šindle a teraz sa pokračuje ďalej, došlo k ukotveniu veže, keďže sa nakláňala,“ informoval farár vo Vysokých Tatrách Ľubomír Cvengroš.

Záchrane kostola v Starom Smokovci sa v Správach RTVS z regiónov venovala Miriam Hozzová:

V minulosti do nej udrel blesk. Postavili ju nanovo. V súčasnosti je veža nahnutá o 17 centimetrov. „Zhnitý sa odreže a tento nový stĺp sa zasunie do stĺpa,“ uviedol Kočiš.

Aktuálne riešia havarijný stav, no kostol potrebuje väčšiu investíciu. „Odhad je niekde okolo pol milióna až 600-tisíc eur potrebujeme, aby sme to dostali do stavu, že je to zrekonštruované a že je to v poriadku na ďalších 50 rokov,“ Bayer.

Občianske združenie Zachráňme poklady Tatier hľadá peniaze na opravu kostola už niekoľko rokov. Z programu obnov si svoj dom získali dve dotácie. Len čiastočne z nich pokryli náklady na opravu strechy. Prispelo mesto, kraj aj ľudia, no stále to nestačí.

„Vieme ísť cez donorstvo ľudí a donorstvo firiem, nič iné nám tu nevie pomôcť,“ dodal Bayer. Projekty majú pripravené. Ale na ich realizáciu už nemajú peniaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny