Na hlavný obsah

VIDEO: Ďalší ročník Eurovízie ovládol švajčiarsky spevák Nemo. Súťaž poznamenali aj kontroverzie

Druhé skončilo Chorvátsko, tretia Ukrajina.

VIDEO: Ďalší ročník Eurovízie ovládol švajčiarsky spevák Nemo. Súťaž poznamenali aj kontroverzie
Švajčiarsky spevák Nemo vyhral Eurovíziu. Foto: TASR/AP

V tohtoročnom 68. ročníku Eurovízie zvíťazilo Švajčiarsko. Reprezentoval ho spevák a rapper Nemo s piesňou The Code o ceste k poznaniu samého seba ako nebinárneho človeka, píše agentúra Reuters. Skladba kombinovala prvky žánrov drum and bass, opery, rapu a rocku. 

Na druhom mieste skončilo Chorvátsko a tretia bola Ukrajina. Podujatie vo švédskom Malmö poznamenali protesty proti izraelskej účasti v súťaži v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy.

Švajčiarsky spevák Nemo s pesničkou The Code vyhral tohtoročnú Eurovíziu.

„Strašne pekne ďakujem,“ povedal 24-ročný Nemo po vyhlásení výsledkov. „Dúfam, že táto súťaž dostojí svojmu sľubu a bude sa aj ďalej zasadzovať o mier a dôstojnosť pre každého človeka,“ dodal víťaz.

Porazil finalistov z 24 krajín a na finálovom večeri, ktorá sa podľa plánu pretiahol zo soboty až do nedeľných (12. 5.) ranných hodín, vystupoval pre 180 miliónov divákov z celého sveta. Eurovízie sa tento rok zúčastnilo 37 krajín.

Baby Lasagna z Chorvátska uchmatol druhé miesto.

Nemo za úspech pre svoju krajinu získal ocenenie – sklenený mikrofón – ktoré však podľa záberov na sociálnych sieťach nedopatrením rozbil pri oslavách víťazstva na pódiu.

„Neprelomil som len kód, ale podarilo sa mi zlomiť aj trofej. A tiež som si zlomil palec, „povedal novinárom so smiechom Nemo na tlačovej konferencii po skončení súťaže a odkázal sa pritom na svoju víťaznú pieseň The Code (Kód). „Ale dostal som novú, technicky vzato mám teraz dve,“ dodal hudobník.

Tretie miesto obsadili speváčky z Ukrajiny.

Fanúšikovia Švajčiarska v noci na nedeľu neoslavovali len v Malmö, ale aj vo švajčiarskych uliciach, píše web stanice BBC, ktorý zdieľal fotografie z Bielu, jedného z miest, kde sa konalo vonkajšie premietanie a následné oslavy víťazstva.

Vylúčenie Holandska, protesty proti Izraelu

Tradične pompéznu hudobnú prehliadku okrem slávy, dymových a svetelných efektov sprevádzalo viacero kontroverzných udalostí. Len niekoľko hodín pred začiatkom finále vylúčili zástupcu Holandska, speváka Joosta Kleina.

Podľa agentúry AP to bolo v súvislosti s vyšetrovaním incidentu, ktoré vedie švédska polícia na základe sťažnosti ženskej členky produkčného tímu.

V hostiteľskom meste Malmö sa tiež konali avizované protiizraelské protesty pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy. Mnohí demonštranti niesli palestínske vlajky a transparenty s nápisom „Eurovízia spojená genocídou“ s odkazom slogan súťaže „Spojené hudbou“, píše Reuters.

Finálové vystúpenie izraelskej speváčky Eden Golanovej sa zaobišlo bez väčších ťažkostí, hoci z hľadiska sa okrem potlesku a jasotu ozývalo aj nesúhlasné bučanie. Rovnako ako keď verdikt izraelskej poroty oznamovala cez vzdialené pripojenie zástupkyňa Izraela.

Golanová dostala od medzinárodných porotcov 52 bodov a priebežne sa umiestnila na 12. priečke. Po pripočítaní hlasov divákov, ktorých získala druhý najvyšší počet, Izrael poskočil na celkové piate miesto.

V hlasovaní verejnosti zvíťazilo Chorvátsko so 337 hlasmi, Izrael bol druhý s 323 a Ukrajina tretia s 307. Švajčiarsko dostalo 226, zvíťazilo však s celkovými 591 s hlasmi. Británia bola jedinou krajinou, ktorá nedostala žiadne hlasy verejnosti.

Budúci ročník Eurovízie sa bude konať v tohtoročnej víťaznej krajine, teda Švajčiarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet