Na hlavný obsah

Finále Eurovízie budú sledovať stovky miliónov divákov. Súťaž ešte pred začiatkom poznačila kauza

Fanúšikovia sa museli pripraviť na bezpečnostné opatrenia.

Finále Eurovízie budú sledovať stovky miliónov divákov. Súťaž ešte pred začiatkom poznačila kauza
Logo súťaže Eurovízia.

Viac ako 200 miliónov divákov si v sobotu (11. 5.) večer pozrie priamy prenos najväčšej hudobnej súťaže na svete. Šesťdesiaty ôsmy ročník Eurovízie hostí švédske mesto Malmö.

Fanúšikovia, ktorí prišli do dejiska súťaže, sa museli pripraviť na prísne bezpečnostné opatrenia. Súťaž ešte pred začiatkom poznačila kauza.

Organizátori vylúčili zástupcu Holandska Joosta Kleina na základe sťažnosti ženskej členky produkčného tímu. Holandský vysielateľ označil vylúčenie za neprimerané.

Na pódiu v tvare kríža uprostred arény zabojuje o víťazstvo 26 krajín. Medzi najväčších favoritov patria Chorváti. „Favoriti sú zhruba štyria či piati. Nie je to také jasné, ako vlani Loreen,“ uviedol eurovízny publicista Ján Winkler.

„Zaujímavé je porovnanie tohto ročníka s minulým. Ten trend, ktorý tu bol už vlani, je taký, že sa objavuje viac žánrov,“ priblížil intendant Rádia Slovensko Roman Bomboš.

To, v akom poradí súťažiaci v sobotu večer vystúpia, majú prvýkrát v rukách producenti šou. „Na scéne za 30 sekúnd musia vymeniť všetko a pripraviť. A aby mal program spád a pulzoval od začiatku až do konca, tak sa tento rok organizátori rozhodli, že si môžu zvoliť, ktorú pesničku dajú. Aby to bolo vhodné, aby sa to aj divákom počas celého večera páčilo,“ vysvetlil Winkler.

Finále najväčšej pesničkovej súťaže na svete sa v Správach RTVS venoval redaktor Tomáš Gerši:

Bezpečnostné opatrenia

Tohtoročným sloganom je opäť „Spojenie hudbou“, čo odráža prvotný zámer súťaže zblížiť Európu. Do dejiska tento rok prišli desaťtisíce fanúšikov z celého sveta.

Súťaž tento rok sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Návštevníci pri vstupe do arény prechádzajú kontrolou ako na letisku. Palestínska komunita v Malmö totiž vyzýva na neúčasť a bojkot Izraela v súťaži. Ohlásili aj hromadné protiizraelské demonštrácie.

Švédsko organizuje súťaž už siedmykrát. Prvý raz im usporiadateľstvo zabezpečila skupina ABBA, ktorá zvíťazila pred 50 rokmi. „Skladba Waterloo bola vyhlásená za najdokonalejšiu pieseň, ktorá charakterizuje Eurovíziu,“ uviedol hudobný dramaturg Rado Mešša.

Slovensko sa ani tento rok na Eurovízii nezúčastní. Napriek tomu máme možnosť zahlasovať za svojho favorita prostredníctvom mobilnej aplikácie Eurovízie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet