Na hlavný obsah

Vojenská prehliadka v Moskve: Chýbali známe tanky aj vrtuľníky, vojaci mali s armádou spoločné len málo

Predvedenej techniky bolo menej.

Vojenská prehliadka v Moskve: Chýbali známe tanky aj vrtuľníky, vojaci mali s armádou spoločné len málo
Legendárny sovietsky tank T-34 s červenou vlajkou na vrchole na Červenom námestí v Moskve počas vojenskej prehliadky. Foto: TASR/AP

Ruská vojenská prehliadka v Moskve nebola na prvý pohľad ničím výnimočná. Avšak, chýbali na nej ikonické kusy techniky a vojaci a vojačky, ktoré sa jej zúčastnili, mali s armádou len málo spoločné. Uviedol to v relácii Aktuálne :24 spolupracovník RTVS v Moskve Jiří Just.

Na každoročnej prehliadke Rusi predviedli zhruba 70 kusov vojenskej techniky. Vrtuľníky sa však na oblohe neobjavili. Chýbali aj niektoré typy tankov. „Objavili sa raketové komplexy Iskander a Yars, ale to už je skôr evergreen, pretože tie natoľko vo vojne na Ukrajine nepotrebujú,“ pokračoval Just.

Detaily o ruskej vojenskej prehliadke priniesol v Aktuálne :24 spolupracovník RTVS v Moskve Jiří Just:

Na prvý pohľad by sa zdala prehliadka bežná aj pri pohľade na počet vojakov, ktorých sa na Červenom námestí objavilo zhruba deväťtisíc. Podľa Justa však s armádou mali spoločné len málo.

„Išlo o mládežníkov z organizácie Junarmija, čo sa dá označiť za istého militantného pioniera. Ďalej išlo napríklad o ženy, orchestre, príslušníkov ministerstva pre mimoriadne situácie. A to pre to, že Rusko potrebuje čo najviac mužov na fronte,“ dodal Just.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet