Na hlavný obsah

Putin počas vojenskej prehliadky: Rusko nechce globálny konflikt, ale nedovolí, aby ho ohrozovali

Na prehliadke sa nezúčastňujú žiadni západní lídri.

Putin počas vojenskej prehliadky: Rusko nechce globálny konflikt, ale nedovolí, aby ho ohrozovali
Ruskí vojaci pochodujú počas vojenskej prehliadky v Deň víťazstva. Foto: Associated Press

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnemu konfliktu, ale nedovolí, aby ho niekto ohrozoval. Ruský prezident Vladimir Putin to vo štvrtok (9. 5.) povedal účastníkom tradičnej vojenskej prehliadky na počesť porážky nacistického Nemecka.

Kým vojaci pochodovali cez Červené námestie, ruské jednotky sa tlačili na frontovú líniu na Ukrajine, kde Rusko svojou inváziou v roku 2022 rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od roku 1945.

Zdroj: Associated Press

Menej vojenskej techniky

Podľa ruských médií sa na štvrtkovej prehliadke nachádza menej vojenskej techniky ako v rokoch pred inváziou na Ukrajinu.

Nezúčastňujú sa na nej ani žiadni západní lídri. Moskva uviedla, že na prehliadku nepozvala veľvyslancov z tzv. nepriateľských krajín – v podstate tých, ktoré podporujú Kyjev.

Namiesto toho si Putinov prejav vypočuli lídri Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu, ako aj Kuby, Laosu a Guiney-Bissau.

Podľa ruského ministerstva obrany sa im na Červenom námestí v centre ruskej metropoly predstavilo deväťtisíc príslušníkov ruskej armády, z ktorých sa viac ako tisíc zúčastnilo na bojoch na Ukrajine.

„Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii,“ povedal Putin vo svojom prejave. V súlade so svojimi predchádzajúcimi vyjadreniami tiež vyhlásil, že Západ zabudol na úlohu Sovietskeho zväzu pri porážke nacistického Nemecka.

Izolácia Moskvy a sankcie Západu

Od svojho vpádu na Ukrajinu čelí Moskva prehlbujúcej sa izolácii a sankciám zo strany Západu, ktorý tvrdí, že Putin sa snaží zmocniť ukrajinského územia.

Na druhej strane ruský prezident a ďalší ruskí predstavitelia tvrdia, že ich „špeciálna vojenská operácia“, ako sa vojna s Ukrajinou oficiálne nazýva, má za cieľ „demilitarizovať a denacifikovať“ susednú krajinu.

Pozorovatelia pripomínajú, že na čele Ukrajiny stojí prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý je židovského pôvodu. Krajná pravica tam navyše podľa výsledkov volieb zohráva na politickej scéne okrajovú úlohu.

Rusko oslavovalo víťazstvo v druhej svetovej vojne o deň neskôr ako väčšina európskych krajín, keďže nacistické Nemecko podpísalo 8. mája krátko pred polnocou kapituláciu. V tom čase už bolo v Moskve, vzhľadom na časový posun, po polnoci 9. mája.

Parády sa vo štvrtok konajú alebo sa konali aj v ďalších veľkých mestách tejto obrovskej krajiny, ktorá sa rozprestiera v jedenástich časových pásmach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet