Na hlavný obsah

Zelenskyj: Situácia v Charkovskej oblasti je extrémne zložitá, no pod kontrolou

Ukrajinský prezident rokoval v Charkove s veliteľmi armády.

Zelenskyj: Situácia v Charkovskej oblasti je extrémne zložitá, no pod kontrolou
Bytový dom poškodený pri ruskom raketovom útoku v Charkove na Ukrajine 14. mája 2024. Foto: TASR/AP

Situácia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny je k dnešnému dňu všeobecne pod kontrolou, ale zostáva extrémne zložitá, uviedol vo štvrtok (16. 5.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podľa svojho oznámenia na platforme Telegram sa Zelenskyj vypravil do Charkova, kde rokoval s veliteľmi ukrajinskej armády. Tá podľa hlavy štátu posilňuje svoje jednotky v regióne a ruskej inváznej armáde spôsobuje citeľné straty.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej dopoludňajšej operačnej zvodke uviedol, že jeho vojaci zmarili plány ruských inváznych síl vniknúť čo najviac do vnútra zástavby prihraničného mesta Vovčansk a usadiť sa tam.

„Ukrajinské ozbrojené sily prinútili Rusov výrazne znížiť intenzitu svojich akcií,“ uviedlo velenie ukrajinskej armády. Boje podľa neho pokračujú na severe mesta. Tiež ukrajinský generálny štáb uvádza, že situácia je pod kontrolou.

Plány ruskej armády

Vitalij Gančev, Moskvou dosadený šéf ruskej okupačnej správy Charkovskej oblasti, vo štvrtok podľa agentúry Reuters vyhlásil, že sa ruská armáda chystá dobyť dedinu Lypci.

„Najdôležitejším mestom, ktoré je teraz na pokraji úplného oslobodenia, je nepochybne Volčansk (ukrajinsky Vovčansk),“ povedal ruskej televízii Gančev. Použil pritom termín „oslobodenie“, ktorým Rusko pravidelne označuje svoje dobytie a okupáciu ukrajinských území.

Vovčansk aj Lypci sa nachádzajú na severe Charkovskej oblasti, blízko ruských hraníc. Lypci ležia na jednej z hlavných ciest vedúcich do Charkova. Obec je vzdialená asi dve desiatky kilometrov od okraja tohto druhého najväčšieho ukrajinského mesta, ktoré sa Rusi pokúšali dobyť v prvých mesiacoch svojej invázie do susednej krajiny.

Ukrajinskí vojaci ich v septembri 2022 počas bleskovej ofenzívy vytlačili z takmer celej časti Charkovskej oblasti, ktorú Rusi okupovali.

Nový front

Minulý týždeň Rusko obnovilo pozemnú ofenzívu na severe Charkovskej oblasti, a otvorilo tým nový front. Podľa skorších informácií agentúry AP sa tam následne zmocnilo územie s rozlohou približne 100 až 125 kilometrov štvorcových, čo zahŕňa približne sedem dedín.

Kyjev v stredu (15. 5.) uviedol, že Zelenskyj kvôli situácii na frontovej línii zrušil zahraničné návštevy plánované na najbližšie dni.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej pravidelnej analýze hodnotiacej vývoj bojov v uplynulom dni napísal, že tempo ruských útočných operácií v Charkovskej oblasti naďalej spomaľuje.

Podľa odhadov analytikov ISW invázne sily od začiatku obnovenej ofenzívy v regióne nepostúpili viac ako osem kilometrov do hĺbky ukrajinského územia od hranice s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet