Na hlavný obsah

Zrážka lodí na Dunaji v Maďarsku: Dvaja ľudia sú mŕtvi, kapitánom jednej z lodí mal byť Slovák

V prípade začala polícia trestné stíhanie.

Zrážka lodí na Dunaji v Maďarsku: Dvaja ľudia sú mŕtvi, kapitánom jednej z lodí mal byť Slovák
Auto potápačskej služby hasičského zboru parkuje za zatvorenou bránou vojenského prístavu, kde záchranári pátrajú po obetiach nešťastia. Foto: ČTK/AP/Peter Lakatos

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu (19. 5.) zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia. Informovala o tom agentúra AP.

Maďarská polícia dostala v noci na nedeľu hlásenie o náleze muža so zranením hlavy na brehu Dunaja neďaleko mesta Verőce, zhruba 50 kilometrov severne od hlavného mesta Budapešť.

Polícia zistila, že zranený muž bol účastníkom lodného nešťastia. Následne sa v blízkosti daného miesta našli mŕtve telá ďalšieho muža a ženy. Všetci sa v čase nehody plavili na menšom motorovom člne, spresňuje server index.hu.

Policajti v nedeľu stále pátrali po piatich nezvestných osobách – troch mužoch a dvoch ženách – ktoré sa v člne tiež nachádzali.

Podľa agentúry MTI muž, ktorý sa po nehode dostal na breh, utrpel zranenia hlavy a kľúčnej kosti. Záchranári ho na mieste ošetrili, následne ho hospitalizovali na oddelení intenzívnej starostlivosti.

Do pátrania po dvoch nezvestných ženách a troch mužoch na vode, pod vodou a na brehu nasadili 12 plavidiel, tri drony a ďalšie technické prostriedky s takmer 90 ľuďmi, vrátane dobrovoľných hasičov a členov záchranárskych organizácií.

Zo zistení polície vyplýva, že v čase nehody sa na spomínanom úseku Dunaja plavila výletná loď. Plavidlo s poškodeným trupom zastavili o zhruba 80 kilometrov ďalej proti prúdu rieky neďaleko mesta Komárom.

V prípade začala polícia trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi pre podozrenia z ohrozenia lodnej dopravy a spôsobenia smrti viacerých osôb, píše AP.

Kapitánom má byť Slovák

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky je podľa zistení servera telex.hu občan Slovenska.

Kapitán výletnej lode Heidelberg so 110 pasažiermi na palube si podľa servera údajne ani nevšimol, že sa zrazil s iným plavidlom. Polícia popoludní všetkých z lode vypočúvala. Nikto plavidlo nemohol opustiť a zakázali im aj komunikovať s vonkajším svetom.

Telex.hu dodal, že kapitánom Heidelbergu je občan SR maďarskej národnosti s 35-ročnou praxou na Dunaji. Do dôchodku mu zostáva už iba jeden rok. Po zrážke ešte dve hodiny riadil plavidlo. O polnoci ho vystriedali a išiel spať. Až ráno po prebudení sa dozvedel, že jeho loď bola účastníkom zrážky.

V prípade začala polícia trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi pre podozrenia z ohrozenia lodnej dopravy a spôsobenia smrti viacerých osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko