Na hlavný obsah

Vyfrézovaná cesta bez asfaltového koberca bude musieť zatiaľ vodičom v Tatranskej Lomnici stačiť

Čaká sa na peniaze z eurofondov.

Vyfrézovaná cesta bez asfaltového koberca bude musieť zatiaľ vodičom v Tatranskej Lomnici stačiť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cestári vyfrézovali vozovku v Tatranskej Lomnici, ktorá zostala po komplexnej rekonštrukcii Cesty Slobody vo Vysokých Tatrách neopravená a plná dier. Vodičom to zatiaľ musí stačiť.

Asfaltový koberec a komplexná oprava bude až vtedy, keď Prešovský samosprávny kraj (PSK) získa približne dva milióny z eurofondov.

Cestu Slobody, ktorá pretína všetky tatranské osady, opravili takmer celú. Diery zostali len na vozovke v Tatranskej Lomnici, tie však na nej už nenájdete.

Približne jeden a pol kilometra dlhý úsek vozovky cestári nateraz vyfrézovali. Nový asfaltový koberec zatiaľ pokladať nebudú. Vraj ide o najlacnejšie dočasné riešenie, ktoré má vodičom zlepšiť prejazd Lomnicou.

„Len vyspravenie výtlkov by stálo cez 30-tisíc eur,“ priblížil primátor mesta Vysoké Tatry Jozef Štefaňák. „Chceme ušetriť peniaze na tom, aby sme plátali cestu, ktorá sa už ani nedá opraviť a vyplátať. Rozhodli sme sa pre plošné sfrézovanie,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth.

Rekonštrukcii Cesty Slobody sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská a redaktor Róbert Latta:

O dotáciu požiadali na jeseň

Kraj to nateraz zaplatil zo svojho rozpočtu. Komplexnú rekonštrukciu cesty začnú až keď im schvália približne dva milióny z eurofondovej výzvy. O dotáciu požiadali ešte na jeseň.

„Už sme netrpezlivo v očakávaní výsledku či bude naša žiadosť úspešná,“ povedal Marcel Horváth. PSK má podľa Jozefa Štefaňáka vyčlenené peniaze.

O peniaze na opravu cesty v Tatranskej Lomnici pritom požiadali cez samostatný projekt. Všetky ostatné úseky opravovali v rámci jedného spoločného projektu Vysoké Tatry.

„Tento úsek sa z toho projektu vtedy vyňal a z toho dôvodu nemal finančné krytie. Rozhodlo sa, že sa požiada o finančné krytie cez novú výzvu,“ vysvetlil riaditeľ projektu Vysoké Tatry Jozef Fabián.

Čakajú na peniaze

V Tatranskej Lomnici boli vraj aj iné zámery, preto sa rozhodli, že s rekonštrukciou počkajú. Teraz zase čakajú na peniaze. Tatranský primátor však upokojuje, že projekt ukončia aj tak skôr ako sa plánovalo.

„Som rád, že sa začalo, pretože existovali obavy, že sa vôbec s Tatranskou Lomnicou nezačne. A tohto roku s predstihom viac ako dva roky ukončíme celý projekt,“ skonštatoval Jozef Štefaňák.

Robiť sa začne hneď ako prídu európske peniaze. Už vyberajú zhotoviteľa. Tatranskú Lomnicu budú opravovať počas letnej turistickej sezóny, preto treba rátať s obmedzeniami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny