Na hlavný obsah

Cestu Slobody opravili nekompletne: Na posledný úsek neostali financie, obyvatelia tvrdia, že nešlo len o peniaze

Kilometer cesty zostal nedotknutý.

Cestu Slobody opravili nekompletne: Na posledný úsek neostali financie, obyvatelia tvrdia, že nešlo len o peniaze
Časť Cesty slobody nezrekonštruovali. Foto: RTVS

Rekonštrukcia Cesty Slobody v Tatrách je takmer hotová – až na približne kilometrový úsek. Projekt stál 45 miliónov eur. Na cestu v Tatranskej Lomnici už peniaze nezostali.

Vodiči jazdia cez Tatry po novej ceste od Podbanského až po Tatranskú Kotlinu. Špatí ju len viac ako kilometrový úsek plný dier a prasklín. Hranicu, kde sa končí nový asfalt a začína sa cesta v dezolátnom stave je vidieť už na prvý pohľad. Vodiči nerozumejú tomu, ako je to možné, že úsek v Tatranskej Lomnici cestári úplne obišli.

Prečo Cestu Slobody neopravili kompletne v reportáži v Správach RTVS zisťovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Opravili sedem úsekov, na ôsmy v Tatranskej Lomnici vraj už nezostali peniaze. „Tento úsek bol z toho projektu vtedy vyňatý a z toho dôvodu nemal finančné krytie. Bolo rozhodnuté, že bude požiadané o finančné krytie cez novú výzvu,“ informoval vedúci projektu Vysoké Tatry Jozef Fabián.

Medzi domácimi sa ale šepká, že nejde len o peniaze. „Keď sa pripravoval projekt, tak hotel Lomnica chcel stavať tunel. Preto vyradili túto časť z celkového projektu,“ uviedol obyvateľ Tatranskej Lomnice Mikuláš Michelčík.

Vraj koordinovali záujmy mesta

Vedúci projektu priznal, že Tatranskú Lomnicu vyňali z pôvodného projektu preto, že koordinovali záujmy mesta a ďalších investorov. O aké záujmy ide, nekonkretizovali.

„Tak to vyšlo, to je zákon schválnosti. Je to nepríjemné, že je to cez Tatranskú Lomnicu. Ale čím neskôr sa to urobí, o to dlhšie bude slúžiť,“ skonštatoval primátor mesta vysoká Tatry Jozef Štefaňák.

O dva a pol milióna eur na opravu aj posledného neopraveného úseku už požiadali cez operačný projekt Slovensko. Žiadosť predložili ešte začiatkom minulého októbra „Avšak doposiaľ nepoznáme výsledky hodnotenia,“ informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Kým čakajú na schválenie peňazí, beží tender na zhotoviteľa. Posledný úsek v Tatranskej Lomnici chcú zrekonštruovať do konca tohto roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny