Na hlavný obsah

Z. Čaputová a P. Pellegrini pozvú lídrov parlamentných strán do paláca, všetkých vyzvali k zodpovednosti

Chcú prispieť k upokojeniu situácie.

Z. Čaputová a P. Pellegrini pozvú lídrov parlamentných strán do paláca, všetkých vyzvali k zodpovednosti
Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini počas spoločného vyhlásenia. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini spoločným vyhlásením chceli vyslať signál porozumenia v napätej situácii súvisiacej so stredajším (16. 5.) útokom na premiéra Roberta Fica. Obaja sa zhodli na odsúdení akéhokoľvek prejavu nenávisti. Politických lídrov sa chystajú pozvať do Prezidentského paláca s cieľom upokojiť situáciu.

Vyzvali všetkých zodpovednému prístupu. „Vykročme z bludného kruhu nenávisti a vzájomných obviňovaní,“ povedala Zuzana Čaputová. K vykonávaniu verejnej moci v štáte podľa nej musia mať politici pod kontrolou svoje emócie, myšlienky, slová aj skutky.

„Ak sa máme ako národ zmieriť a ak sa takéto atentáty na demokraciu nemajú nikdy viac zopakovať, musia všetci prejaviť obrovskú mieru zodpovednosti. A to politici, mienkotvorné osobnosti, spoločenské skupiny, ale aj médiá,“ uviedol Peter Pellegrini.

Vyzval politické strany na prerušenie politickej kampane pred blížiacimi sa eurovoľbami. „Kampaň so sebou prináša aj konfrontáciu. Ďalšia konfrontácia je to posledné, čo v súčasnej situácii potrebujeme,“ skonštatoval.

Strany reagujú na pozvanie

Koaličný Smer-SD, Hlas-SD a opozičné strany SaS a KDH prijali pozvanie do Prezidentského paláca. Oba politické subjekty zároveň prerušili kampaň do eurovolieb. O tom, kto sa za Hlas-SD stretnutia zúčastní, bude strana včas informovať. Ďalší postup vládnej koalície bude predmetom vnútornej diskusie.

Hlas-SD

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vyhlásil, že treba urobiť hrubú čiaru. „Poučme sa z toho, čo sa stalo včera a prestaňme s akoukoľvek nenávisťou. Ruka za nás, za všetkých, čo tu stojíme, je podaná,“ uviedol na tlačovej konferencii s členmi vlády.

Víta gesto Čaputovej a Pellegriniho s pozvaním na spoločné stretnutie. „Za vládnu koalíciu, za všetkých, ktorí tu stojíme, myslím, že môžem povedať, že sme pripravení,“ dodal.

Smer-SD

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) súhlasí s potrebou zjednotenia sa a odsúdenia nenávisti. Diskusia na spoločnom stretnutí politických strán je podľa neho nevyhnutná. Uviedol to v reakcii na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho na stretnutie lídrov všetkých parlamentných strán.

Kaliňák už komunikoval aj s Čaputovou a Pellegrinim. „Určite je takáto diskusia nevyhnutná po tom, čo sa stalo,“ zdôraznil.

„Asi to nebude možné úplne otočiť o 180 stupňov. Ale skúsme sa posunúť viac k tej vecnej diskusii,“ doplnil vicepremiér s tým, že vždy budeme mať odlišné názory, no tie nemôžu prerásť ani do násilia a na konci dňa ani do úkladných vrážd. „Áno, určite sme priaznivci toho, aby sme sa všetci zjednotili a spoločne povedali nenávisti nie,“ povedal.

Pozvanie prijíma aj opozícia

SaS

 „Polarizácia nikam nevedie. Zastavme to a spravme hrubú čiaru. Takéto Slovensko nikto nechce. Takéto Slovensko nechceme ani my. Nechceme krajinu, kde sa budú strieľať politici alebo iní občania len preto, lebo majú iný názor. Nenávisť bude plodiť iba ďalšiu nenávisť,“ poznamenal.

Strana zároveň odsúdila výroky niektorých koaličných politikov. „Začali sa neprijateľné osobné útoky, vykrikovanie po chodbách v parlamente, obviňovanie opozície a médií a vyhrážanie sa aj pomstou,“ podotkol Gröhling. Dané tvrdenia sú podľa jeho slov

SaS opakovane odsúdila útok na premiéra v Handlovej. Existujú podľa nej otázky o postupe bezpečnostných zložiek Úradu pre ochranu ústavných činiteľov či Slovenskej informačnej služby. „Na odpovede je možno skoro, ale otázky sa určite budeme pýtať my alebo aj verejnosť,“ uzavrel.

KDH

Na stretnutí všetkých parlamentných strán sa zúčastní aj opozičné KDH. Snahu prezidentky a Pellegriniho o zmierenie v spoločnosti víta. Uviedol to líder hnutia Milan Majerský.

 „Vítame snahu prezidentky Čaputovej a novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho o zmierenie v spoločnosti. Je to veľmi dôležité a potrebné gesto,“ zdôraznil Majerský. KDH podľa jeho slov odsudzuje akékoľvek násilie.

PS

Poskytujeme plnú súčinnosť a spoluprácu politickým partnerom pre upokojenie situácie na Slovensku, uviedol vo štvrtok predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. Silné politické gesto a výzvu na zmierenie Čaputovej a Pelleginiho ocenil. Aj PS pozastavilo kampaň do eurovolieb.

„Atentát na premiéra je útokom na demokraciu. Zo všetkého najviac teraz potrebujeme ukončiť špirálu útokov a obviňovania sa. Musíme k tomu prispieť každý svojim dielom, ako politici aj ako občania. V PS sme boli vždy zástancami odbornej a slušnej politiky,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko