Na hlavný obsah

Prezidentka: Nenávistné ideológie môžu zabíjať. Premiér vyhlásil, že mieru neprospieva, ak sa o vojne hovorí s ľahkovážnosťou

Obaja si pripomenuli Deň víťazstva nad fašizmom.

Prezidentka: Nenávistné ideológie môžu zabíjať. Premiér vyhlásil, že mieru neprospieva, ak sa o vojne hovorí s ľahkovážnosťou
Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Robert Fico si pripomenuli ukončenie druhej svetovej vojny. Foto: TASR/koláž RTVS

Je dôležité pamätať na odkaz druhej svetovej vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať. Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom to pripomenula prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zdôraznila, že je našou povinnosťou, aby sme svet prosperity, slobody a demokracie nielen chránili, ale v najlepšom možnom stave ho odovzdali aj našim potomkom.

Prezidentka si v stredu (8. 5.) pripomenula obete druhej svetovej vojny pri Hrobe neznámeho vojaka na Rázusovom nábreží v Bratislave. Jedinou správnou odpoveďou na nenávistné ideológie je podľa nej dôvera v hodnoty slobody a demokracie, ako aj statočnosť, vytrvalosť či spolupráca.

„Nikdy nesmieme zabudnúť, že územie Slovenska spoločne od fašistov a ich prisluhovačov oslobodzovali sovietske, rumunské a československé jednotky,“ zdôraznila prezidentka na sociálnej sieti.

Hlava štátu pripomenula, že druhá svetová vojna, od konca ktorej uplynulo 79 rokov, natrvalo zmenila Európu. „Na troskách bojmi zničeného kontinentu vyrástol nový model mierového spolužitia európskych národov a štátov. Spolužitia založeného na zdieľaní spoločných hodnôt demokracie a slobody. Keďže história aj súčasnosť nás učí, že nedemokratické či autoritárske režimy sú aj ohrozením mieru,“ doplnila.

Treba mať podľa nej na pamäti odkaz všetkých, ktorí za slobodu našich generácií zaplatili životmi.

Fico: Mieru neprospieva, keď sa rozdeľujeme na základných veciach

Mieru neprospieva, keď sa rozdeľujeme na základných veciach. Tam, kde sa treba spájať a opierať sa o tradície či hodnoty, nerozdeľujme krajinu, pretože to škodí mieru. Vyhlásil to pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom premiér Robert Fico (Smer-SD).

V príhovore na vojenskom pamätníku Slavín v Bratislave pripomenul, že si váži každú obeť druhej svetovej vojny, ktorá priniesla porážku fašizmu.

Fico zdôraznil, že Slovensko a Československo oslobodila Červená armáda a vojaci rumunskej armády. To podľa neho vytvára silné puto medzi obyvateľmi Slovenska a obyvateľmi bývalého Sovietskeho zväzu.

Premiér odmietol prekrúcanie dejín a zdôraznil, že najväčší podiel na porazení fašizmu a na víťazstve v druhej svetovej vojne mali vojská Červenej armády bývalého Sovietskeho zväzu.

Premiér tvrdí, že mieru neprospieva, ak sa o vojne hovorí s ľahkovážnosťou. Je sklamaný z EÚ, ktorá vznikla ako mierový projekt, no nie je schopná ponúknuť zmysluplný mierový plán pre konflikt na Ukrajine.

„Je to veľký prejav slabosti EÚ,“ povedal. Myslí si, že sa Únia nevie postaviť na vlastné nohy v otázkach zahraničnej politiky.

Jediná zbraň, ktorú máme, je podľa Fica rešpektovanie medzinárodného práva. Zopakoval, že musíme robiť všetko preto, aby naša zahraničná politika, postavená na členstve v EÚ a NATO, bola orientovaná na všetky štyri svetové strany.

Pozrite si, ako si koniec druhej svetovej vojny pripomenula prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Robert Fico:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko