Na hlavný obsah

Daň zo sladených nápojov: Rezort financií zapracoval viacero výnimiek, za niektoré nápoje si napokon nepriplatíme

Týka sa to ja proteínových nápojov.

Daň zo sladených nápojov: Rezort financií zapracoval viacero výnimiek, za niektoré nápoje si napokon nepriplatíme
Ilustračná snímka. Foto: RTVS, Unsplash

Za niektoré sladené nápoje napokon nezaplatíme viac. Ministerstvo financií zapracovalo viacero pripomienok k pripravovanému zákonu, ktorý zavádza novú daň z tohto druhu nápojov. Zároveň sa ukončilo medzirezortné pripomienkové konanie k tomuto návrhu. Informoval o tom v pondelok (13. 5.) tlačový odbor ministerstva.

Po novom rezort navrhuje, aby dani nepodliehali sladené mliečne, jogurtové a rastlinné nápoje. Zákon by sa nemal vzťahovať ani na nápoje, ktoré majú charakter liečiva, pod čo spadajú aj voľnopredajné šumivé vitamínové tablety alebo proteínové nápoje.

„Ministerstvo financií už od začiatku legislatívneho procesu deklarovalo, že je otvorené konštruktívnym a odborným diskusiám a upozorňovalo, že v prípade relevantných návrhov je pripravené o nich hovoriť. Rovnako to zdôrazňoval aj minister financií SR Ladislav Kamenický,“ uviedol rezort.

Predseda strany SaS Branislav Gröhling vládu kritizoval za to, že neakceptovalo hromadnú pripomienku. V tej žiadali, aby sa legislatíva pozastavila a neprešla do parlamentu.

Riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa Filip Kužma skonštatoval, že vláda síce nevyhovela v pozastavení zákona, ale vo všetkých konkrétnych zmenách, o ktoré žiadali, áno. Proti dani zo sladených nápojov zbieral podpisy aj Inštitút moderného spotrebiteľa, vykázal ich štyritisíc.

K pripravovanému zákonu o dani zo sladených nápojov sa venoval v Správach RTVS aj redaktor Radoslav Šebo:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika