Na hlavný obsah

Rekordne skorá úroda: Niektoré samozbery jahôd otvoria v najbližších dňoch, skôr zrejme dozrie aj iné ovocie

Ovocinári nezdražovali všade.

Rekordne skorá úroda: Niektoré samozbery jahôd otvoria v najbližších dňoch, skôr zrejme dozrie aj iné ovocie
Samozbery jahôd začínajú tento rok skôr. Foto: RTVS

Na poliach dozrievajú jahody. Samozbery budú rekordne skoro. Hoci niektoré plody pre jarné mrazy pomrzli, tie ktoré dozrievajú, sú vo vysokej kvalite. Ceny stúpli oproti predchádzajúcim sezónam len mierne.

Na jahodových poliach v Drietome zatiaľ oberá dozreté jahody len ovocinár. Plody sa tento rok farbia dočervena skôr. „Je to oproti minulému roku o tri-štyri týždne skôr. Oproti bežnej sezóne o dva týždne skôr,“ priblížil samostatne hospodáriaci roľník v obci Drietoma Adam Šargavý.

Keďže sú podmienky priaznivé, prvých samozberačov privítajú na tomto poli neďaleko hraníc s Českou republikou začiatkom budúceho týždňa. „Tieto prvé jahody bývajú najkrajšie, najväčšie vzhľadom k tomu, že je krásne počasie, sú veľmi sladké. Slnko pridáva cukornatosti,“ podotkol Šargavý.

Samozberom ovocia sa v reportáži v Správach RTVS venovali redaktorky Marína Opálková a Dominika Kusá:

Ochrana úrody pred jarnými mrazmi sa oplatila. „Mali sme prikrytých tak 90 percent. Tú časť, ktorá nebola prikrytá, mráz kompletne zničil,“ skonštatoval Šargavý.

Jarné mrazy zničili takmer polovicu úrody viacerým pestovateľom. Viac financií minuli na protimrazovú ochranu. To sa premietne do ceny samozberov. „Najradšej by sme boli, aby sa ceny nedvíhali, ale oni o niečo stúpnu, o nejakých päť-sedem percent,“ uviedol predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

Niekde cenami nehýbali

Aj iní ovocinári otvárajú polia skôr. Pri Trnave už napríklad v piatok (9. 5.), neďaleko Piešťan a v Dvoroch nad Žitavou na budúci týždeň. Posledných menovaných mrazy nepotrápili.

„Ceny sme nedvíhali. Budú také isté ako minulý rok, vyššie nie. S tým, že ľudia majú obrovský záujem, telefón nám v kancelárii vyzváňa nonstop,“ povedal ovocinár z Dvorov nad Žitavou Milan Broškovič.

Ani iné samozbery na seba nenechajú dlho čakať. „Predpokladáme, že tento rok bude všetko skôr, keďže jahody sú o tri týždne skôr, tak isto budú aj broskyne, jablká,“ dodal Broškovič. Somozbery jahôd potrvajú minimálne tri týždne, niekde aj dlhšie, keďže sadenice stále zakvitajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika