Na hlavný obsah

Záchranárske psy si zmerali sily na majstrovstvách Slovenska: Aké vlastnosti má dobrý psí záchranca?

V rámci súťaže musí pes nájsť tri schované osoby v ruinách.

Záchranárske psy si zmerali sily na majstrovstvách Slovenska: Aké vlastnosti má dobrý psí záchranca?
Foto: RTVS

V Košiciach a v Ruskove súťažili záchranárske psy na majstrovstvách Slovenska s medzinárodnou účasťou kynológov – záchranárov. Psovodi si tak mohli vyskúšať, či sú ich zverenci pripravení na reálnu prácu v teréne. Záchranárske psy pomáhajú pri hľadaní ľudí napríklad v lese, ale aj v troskách zrútených budov.

Sedemnásťročná Lea Fedorová z Popradu sa výcviku psov venuje päť rokov. Ako najmladšia súťažiaca prišla s trojročnou Blue. Na súťaž sa špeciálne pripravovali.

Súťaži záchranárskych psov sa v Správach RTVS venoval redaktor Robert Latta:

„Chodili sme na rôzne typy ruín a rôzne typy pracovných plôch, aby si zvykla robiť v cudzích prostrediach a nebola z toho vyhúkaná,“ hovorí Lea.

Nácvik sa vyplatil. S výsledkom boli spokojné. „Deväťdesiatpäť bodov zo sto. Tých súťaží sme už absolvovali viac a postupne, ako dospieva ona, a ako vlastne dospievame spolu, tie výsledky sú čoraz lepšie,“ dodala Lea.

V rámci súťaže musí pes nájsť tri schované osoby v ruinách. Náročné to tak majú aj figurantky. „Bol to veľký adrenalín, kvôli tomu, že som bola uzatvorená v skrinke. Pes prišiel blízko mňa. Moja úloha bola tváriť sa za mŕtvu a nehýbať sa, ani keď pes po vás šteká,“ opisuje figurantka Laura Suchá.

Súťaž v poslušnosti

„Súťaž a skúška ukáže, či toho psa môžu reálne nasadiť do akcie. Či vie reálne nájsť zavalenú osobu,“ hovorí vedúci ruiny v rámci súťaže Ladislav Kočiš.

„Záchranárskym prácam sa venujem veľmi krátko, len pol roka. Je to pre mňa prvá skúška, psíkovi to išlo fajn, trošku sa rozbiehal, bolo to ťažké, figurant bol dobre skrytý,“ povedal súťažiaci Juraj Horváth.

Súčasťou majstrovstiev je aj súťaž v poslušnosti. „Psovod musí ukázať, že psík vie aj poslúchať, že vie prekonať aj rôzne typy prekážok,“ vysvetlila organizátorka súťaže Mirka Smrčová.

„Dobrého záchranárskeho psa poznáme podľa pohybu, podľa chuti pracovať. Aby sa nebál nejakých podláh, ale to ich učíme od malička, od šteniatka, aby to prekonal a bol v pohode,“ priblížil kynológ Jozef Olearčin.

„Tvrdíme, že úspech záchranára závisí od dokonalej súhry ľudského mozgu a psieho čuchu,“ povedal medzinárodný rozhodca Jaroslav Sedlák. Najbližšie bude v polovici júna hostiť Martin majstrovstvá sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko