Na hlavný obsah

Zákaz smartfónov pre deti do 16 rokov, taká je výzva britských poslancov. Poukazujú na ich negatívne vplyvy

Do volieb sa tým už zrejme nestihnú zaoberať.

Zákaz smartfónov pre deti do 16 rokov, taká je výzva britských poslancov. Poukazujú na ich negatívne vplyvy
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Školský výbor britskej Dolnej snemovne vyzval vládu, aby zvážila zavedenie zákazu používania smartfónov pre deti do 16 rokov. Písala to v sobotu (2. 5.) britská tlač.

Výbor vo svojej správe poukazuje na možné škodlivé vplyvy, ktorým sú deti cez telefóny s pripojením na internet vystavené. Záležitosťou sa však vzhľadom na blížiace sa parlamentné voľby súčasná konzervatívna vláda už nestihne zaoberať.

Podľa stanice BBC správa školského výboru tvrdí, že pri používaní smartfónov deťmi do 16 rokov prevažujú negatíva nad možnými benefitmi. Podľa šéfa výboru a konzervatívneho politika Robina Walkera má nadmerné používanie šikovných telefónov „jasný negatívny dopad“ na zdravie detí.

„Od vystavenia pornografii až po zločinecké gangy, ktoré používajú internetové aplikácie na nábor členov, z online sveta prichádzajú závažné hrozby,“ uviedol politik. Podľa neho zvádza rodiny a školy ťažký boj s týmito negatívnymi dopadmi. „To by si mohlo vyžiadať radikálne kroky, ako možný zákaz smartfónov pre ľudí mladších ako 16 rokov,“ dodal.

Medzi ďalšími krokmi, ktoré výbor odporúča budúcej vláde, je rokovanie s telekomunikačným regulátorom Ofcom o sprísnení aplikácií pre rodičovskú kontrolu či presadenie zákazu používania telefónov v školách. Podľa poslancov by budúca vláda mala zvážiť aj zvýšenie minimálneho veku pre založenie účtu na sociálnych sieťach z 13 na 16 rokov.

Budúcu britskú vládu budú po júlových voľbách pravdepodobne zostavovať labouristi, ktorí vedú v predvolebných prieskumoch. Ak by k zákazu nový kabinet pristúpil, znamenalo by to veľký zásah. Podľa správy školského výboru skoro všetky britské deti vo veku do 12 rokov majú telefón.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet