Na hlavný obsah

Zákon o zbraniach: Nie je možné mať pod kontrolou psychický stav držiteľov, hovorí predseda vlastníkov strelných zbraní

Odborník identifikoval zbraň, s ktorou útočník strieľal.

Zákon o zbraniach: Nie je možné mať pod kontrolou psychický stav držiteľov, hovorí predseda vlastníkov strelných zbraní
Ilustračná snímka zbrane. Foto: RTVS

Atentátnik na Roberta Fica strieľal pravdepodobne z legálne držanej zbrane. Bezpečnostný analytik hovorí, že získanie zbrane nie je jednoduché. Ak už niekto zbrojný preukaz má, môže si ju však kúpiť za niekoľko stoviek eur.

Odborník na zbrane a strelivo identifikoval pištoľ, ktorou útočník strieľal, ako jednu z najbežnejších na slovenskom trhu. „Môžem s určitosťou povedať, že ide o ČZ-tu model 75, ktorá tu už je veľmi dlho, je to najbežnejšia z českej zbrojovky,“ ozrejmil odborník na zbrane Lukáš Hrnčiarik.

Takúto zbraň je možné s potrebnými povoleniami kúpiť za niekoľko stoviek eur. Treba však mať zbrojný preukaz. Žiadateľ oň musí urobiť psychotesty, fyzické testy, naučiť sa legislatívu a zbraň správne ovládať.

„Sú tam pravidelné testy, čo sa týka, psychológ, zdravotné kontroly, to je každých desať rokov,“ priblížil Hnrčiarik. Štát môže v prípade pochybností o žiadateľovi odmietnuť zbrojný preukaz vydať. Bezpečnostný analytik tvrdí, že použitie vlastnej zaregistrovanej zbrane na kriminálny čin nie je bežné.

Súčasnej legislatíve o držaní zbrane sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiaš:

„Problém, ktorý, myslím si že konkrétne v tomto prípade, mohol zohrávať kľúčovú rolu, je zmena v osobnostných parametroch, v charaktere a v psychickom stave osoby,“ zhodnotil bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

„Psychický stav držiteľov zbrojných preukazov nie je možné mať pod kontrolou a nie je možné ho kontrolovať. Dlhšiu dobu sa tu vytvára nejaká domnienka o tom, že psychotesty dokážu predpovedať, či človek spácha alebo nespácha do budúcna trestný čin,“ upovedomil predseda združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum Ľudovít Miklánek.

Zmenu zákona plánovali v septembri

Minister vnútra pripustil zmenu v zákone ešte v decembri po útoku v Prahe. „Už dlhšiu dobu sa hovorí o precizovaní skúšky žiadateľov o zbrojný preukaz, precizovaní časti praktickej skúšky,“ uviedol Miklánek.

„Ministerstvo vnútra plánuje predložiť návrh na zmeny v zákone o strelných zbraniach a strelive na jeseň tohto roka. Nie je však vylúčené, že po aktuálnych udalostiach dôjde aj k sprecizovaniu podmienok nadobúdania a držby zbraní,“ informoval hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Na Slovensku malo minulý rok zbrojný preukaz viac ako 154-tisíc ľudí. Registrovaných zbraní všetkých kategórií je takmer pol milióna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko