Na hlavný obsah

Zamestnanci bratislavského Slovnaftu hrozia hromadnou výpoveďou. O zvýšení platov rokujú už dva mesiace

Nástupný plat nových zamestnancov je v Slovnafte približne 1 200 eur.

Zamestnanci bratislavského Slovnaftu hrozia hromadnou výpoveďou. O zvýšení platov rokujú už dva mesiace
Na snímke bratislavský Slovnaft. Foto: RTVS

V bratislavskom Slovnafte sa odborári s vedením spoločnosti stále nedohodli.
Už dva mesiace rokujú o zvýšení platov. Niektorí zamestnanci sú ochotní dať – na protest – výpoveď.

„Mali sme niekoľko kôl vyjednávaní, ktoré máme pravidelne so zástupcami zamestnancov, teda odborovou organizáciou, žiaľ ani po viacerých kolách sme sa nedohodli,“ informoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Nástupný plat nových zamestnancov je v Slovnafte približne 1 200 eur. Podľa odborárov konečná ponuka od zamestnávateľa bolo zvýšenie miezd o 4,5 až 5 percent. S tým zamestnanci nesúhlasia.

„Vyjednávania zamrzli. Ponuka v týchto silných inflačných rokoch, kde Slovnaft nemá doriešenú inflácia ani za posledné dva roky, na úrovni 4,5 až 5 percenta, je absolútne neprimeraná. Vyvoláva to anarchiu podniku, čo je veľmi zlé. Asi nič horšie neexistuje,“ skonštatoval predseda odborovej organizácie Slovnaft Tibor Kaczor.

„Toto navýšenie ráta so 4,5-percentným navýšením základných miezd, plus navýšením ďalších benefitov, ktoré dokopy dávajú vyše 9 percent. Náš návrh, ktorý sme predstavili, počítal s nominálnym rastom príjmu približne o 160 eur mesačne. Sumárny priemerný príjem zamestnanca Slovnaftu je približne 2 900 eur mesačne,“ vyhlásil Molnár.

Napätej situácii v Slovnafte sa v Správach RTVS venovala Barbora Žiačiková a Miriam Hozzová:

Petícia o hromadnej výpovedi

V Slovnafte pracuje spolu 3 300 zamestnancov. Približne 70 z nich sa podpísalo pod petíciu, v ktorej hrozia hromadnou výpoveďou.

„Posledný návrh zo strany zamestnávateľa už bol veľmi akceptovateľný istou časťou odborov. Avšak, v posledných dňoch došlo k nejakému rozporu vo vnútri organizácie a zatiaľ teda nedošlo k finálnej dohode,“ prezradil Molnár.

„Môže ísť aj o nejaké vnútornú pnutie, keďže odborová organizácia prirodzene takisto podlieha volebným cyklom a budúci rok ich čakajú voľby, či aj nejde o nejaký vnútorný zápas, a už dá sa povedať, akúsi kampaň pred voľbami za šéfa odborov,“ dodal hovorca Slovnaftu.

„Vyzerá to, že sa nechceme dohodnúť, ale jednoducho tento nárast miezd, ktorý ponúka zamestnávateľ, nezabezpečuje sociálny zmier v Slovnafte. Vidíme aj teraz, že zamestnanci sa začínajú búriť individuálne, čo znamená, že my nevieme garantovať sociálny mier,“ uviedol Kaczor.

„V takejto situácii je preto nevyhnutné rokovať ďalej, aby sme dosiahli takú kolektívnu zmluvu, ktorá bude garantovať sociálny zmier v Slovnafte,“ uzavrel Kaczor.

Odborári sa dohodli, že na rokovanie s vedením spoločnosti pôjdu ešte raz. Ak nebude úspešné, chcú požiadať o sprostredkovateľa, ktorého určí ministerstvo práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny