Na hlavný obsah

Západ sa bojí porážky Ruska, vyhlásil Zelenskyj. Podľa neho je to absurdné

Kritizoval Západ za to, že zakázal Ukrajine používať ním dodané zbrane k útokom na ruské územie.

Západ sa bojí porážky Ruska, vyhlásil Zelenskyj. Podľa neho je to absurdné
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na bezpečnostnej konferencii v Mníchove. Foto: TASR/AP

Západ sa bojí porážky Ruska rovnako ako porážky Ukrajiny, čo je absurdné. Povedal to v piatok (17. 5.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s agentúrou AFP.

V exkluzívnom rozhovore ďalej okrem iného kritizoval Západ za to, že zakázal Ukrajine používať ním dodané zbrane k útokom na ruské územie. Vyjadril tiež presvedčenie, že Rusko chce útočiť na Charkov, ale nemá dostatok prostriedkov na nový rozsiahly útok na Kyjev.

„Nachádzame sa v absurdnej situácii, keď má Západ strach, že Rusko vojnu prehrá. A nechce, aby ju prehrala Ukrajina. Pretože konečné víťazstvo Ukrajiny povedie k porážke Ruska. A konečné víťazstvo Ruska povedie k porážke Ukrajiny, „povedal Zelenskyj v rozhovore, ktorý AFP začala zverejňovať v noci na sobotu (18. 5.).

Ukrajinský prezident si tiež posťažoval, že Západ Ukrajine zakazuje používať zbrane dodané Európou a Spojenými štátmi k úderom na ruské územie.

„Oni na nás môžu útočiť zo svojho územia, to je najväčšia výhoda, akú Rusko má, a my nemôžeme so západnými zbraňami podniknúť nič proti ich systémom umiestneným na ruskom území. Nemáme na to právo,“ kritizoval Zelenskyj a dodal, že sa na túto skutočnosť tento týždeň sťažoval americkému ministrovi zahraničia Antonymu Blinkenovi.

Ukrajina podľa prezidenta má oproti potrebe len štvrtinu prostriedkov protivzdušnej obrany. Krajina by podľa Zelenského tiež potrebovala 120 až 130 lietadiel F-16, aby vo vzduchu dosiahla rovnosť s Ruskom.

Zelenskyj vyjadril presvedčenie, že Rusko chce zaútočiť na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov. Útoky z posledných dní v Charkovskej oblasti podľa Zelenského môžu byť prvou vlnou očakávanej ruskej ofenzívy.

Putin hovorí o vytvorení nárazníkovej zóny

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok počas návštevy Číny uviedol, že ruskí vojaci postupujú podľa plánu a s dobytím Charkova sa zatiaľ nepočíta. Cieľom je podľa jeho tvrdenia vytvoriť nárazníkovú zónu.

Podľa Zelenského Rusko nemá prostriedky na začatie nového rozsiahleho útoku na Kyjev. „Nemajú sily na rozsiahlu ofenzívu na hlavné mesto, akú vykonali na začiatku invázie,“ povedal Zelenskyj. Hlavnými cieľmi Kremľa sú teraz podľa neho Donbas a Charkov na východe a severovýchode Ukrajiny.

Prezident krajiny, ktorá čelí ruskej invázii od februára 2022, v rozhovore priznal, že jeho krajine chýbajú muži, čo ovplyvňuje morálku vojakov. V piatok pritom Zelenskyj podpísal zákon, ktorý umožňuje vstúpiť do ozbrojených síl niektorým odsúdeným.

Ukrajinská armáda by takýmto spôsobom mohla mobilizovať 10-tisíc až 20-tisíc väzňov. „Treba naplniť rezervy, máme značný počet brigád, ktoré sú prázdne. Musíme to urobiť tak, aby chlapci mali normálnu rotáciu. Potom sa zlepší morálka,“ je presvedčený ukrajinský prezident.

Zelenskyj v rozhovore tiež vyjadril želanie, aby sa Čína zúčastnila na mierovej konferencii o Ukrajine, ktorú má v júni hostiť Švajčiarsko, avšak bez účasti Ruska. Svetoví aktéri ako Čína majú podľa Zelenského vplyv na Rusko.

„A čím viac takýchto krajín budeme mať na našej strane, na strane ukončenia vojny, povedal by som, tým viac s tým bude Rusko musieť počítať,“ dodal ukrajinský prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet