Na hlavný obsah

Zastavíme delostrelecké dodávky do Izraela, ak zaútočí na Rafah, povedal Biden

Spojené štáty dodávku veľkých bômb už pozastavilo.

Zastavíme delostrelecké dodávky do Izraela, ak zaútočí na Rafah, povedal Biden
Prezident USA Joe Biden Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v stredu (8. 5.) verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb zahynuli civilisti, TASR informuje na základe správ od agentúr AFP a Reuters.

„Ak pôjde Izrael do Rafahu, nebudem dodávať zbrane, ktoré sa používal na riešenie problémov v mestách. Nebudeme dodávať zbrane a delostrelecké granáty, ktoré sa používal,“ povedal Biden v rozhovore pre televíziu CNN.

Spojené štáty v utorok (7. 5.) potvrdili, že už pozastavili dodávku veľkých bômb v dôsledku obáv z plánovaného izraelského útoku na Rafah, kde sa pri egyptských hraniciach zhromaždilo viac ako milión palestínskych civilistov vysídlených v dôsledku vojny.

„V dôsledku týchto bômb a ďalších spôsobov, ktorými útočia na husto obývané sídla, boli v Gaze zabití civilisti,“ uviedol Biden.

Izrael sa námietkam USA vzoprel

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil, že v rámci kampane na likvidáciu palestínskeho militantného hnutia Hamas pôjde aj do mesta Rafah.

Izrael sa už vzoprel námietkam USA a medzinárodného spoločenstva, a poslal do Rafahu tanky. V utorok skoro ráno tam prevzal operačnú kontrolu nad palestínskou časťou pohraničného priechodu Rafah na hraniciach Egypta a Pásma Gazy.

Na otázku o doterajšej izraelskej akcii v Rafahu Biden povedal, že „nešli do husto osídlených centier“. „To, čo urobili, je priamo na hranici a práve teraz to spôsobuje problémy s Egyptom, s ktorým som veľmi tvrdo pracoval na tom, aby sme mali vzťahy a pomoc,“ povedal pre CNN.

Veľké sklamanie

Za „veľké sklamanie“ označil vo štvrtok(9. 5.) izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena. Ten pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

„Je ťažké a je veľkým sklamaním počuť takéto vyjadrenie od prezidenta, ktorému sme boli vďační od začiatku vojny,“ povedal Erdan pre izraelskú stanicu Kan. Ide o prvú reakciu na Bidenovo varovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet