Na hlavný obsah

Spojené štáty pozastavili dodávku bômb Izraelu. Obávajú sa toho, čo by mohli bomby spôsobiť v Rafahu

Rozhodnutie o pozastavení nie je konečné.

Spojené štáty pozastavili dodávku bômb Izraelu. Obávajú sa toho, čo by mohli bomby spôsobiť v Rafahu
Pohľad na Rafah, kde stúpa dym po izraelskom útoku. Foto: TASR/AP

Spojené štáty minulý týždeň pozastavili dodávku bômb Izraelu. Majú obavy z následkov jeho plánovanej invázie do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Informovala o tom v stredu (8. 5.) agentúra AFP.

Agentúra citovala vysoko postaveného predstaviteľa administratívy amerického prezidenta Joea Bidena. „Minulý týždeň sme pozastavili jednu dodávku zbraní. Pozostáva z 1800 bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov,“ uviedol predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný. Dodal, že rozhodnutie o pozastavení nie je konečné.

Izrael podľa neho nereagoval na obavy USA z plánov na ofenzívu v Rafahu. „Keď sa zdalo, že izraelskí politici sa blížia k rozhodnutiu o takejto operácii, začali sme starostlivo skúmať navrhované dodávky konkrétnych zbraní do Izraela, ktoré by mohli byť použité v Rafahu. Začalo sa to v apríli,“ konštatoval.

Preverujú ďalšie transfery zbraní

Washington sa zameral najmä na najťažšie 907-kilogramové bomby a následky, ktoré môže mať ich nasadenie v husto obývanom mestskom prostredí.

Americký predstaviteľ doplnil, že ministerstvo zahraničných vecí USA stále preveruje ďalšie transfery zbraní. Týka sa to aj súprav pre neriadené bomby vyrábané spoločnosťou Boeing. Tie sú známe pod skratkou JDAM (Joint Direct Attack Munition – spoločná munícia pre priamy útok).

Zásielka viacúčelových bômb Mark 84 s nominálnou hmotnosťou 907 kilogramov a Mark 82 s hmotnosťou 230 kilogramov je súčasťou zbrojného balíka pre Izrael. Ten bol schválený pred rokmi, no s dodávkami sa začne až teraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet