Na hlavný obsah

Situácia na fronte je zložitá. Zelenskyj odložil všetky zahraničné cesty

Kyjev sa zatiaľ oficiálne nevyjadril.

Situácia na fronte je zložitá. Zelenskyj odložil všetky zahraničné cesty
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkladá všetky zahraničné návštevy, oznámil v stredu (15. 5.) bez ďalších podrobností hovorca hlavy štátu Serhij Nykyforov. 

Stanica CNN Portugal dopoludnia uviedla, že Zelenskyj kvôli zložitej situácii na frontovej línii zrušil cestu do Španielska a Portugalska plánovanú na tento týždeň. Ruské invázne vojská minulý týždeň obnovili pozemnú ofenzívu na severe Charkovskej oblasti a otvorili tým nový front.

„Volodymyr Zelenskyj dal pokyn odložiť všetky medzinárodné akcie s jeho účasťou, naplánované na nadchádzajúce dni, a vypracovať nové termíny. Ďakujeme našim partnerom za pochopenie, „napísal Nykyforov na konci facebookového príspevku, kde spomína situáciu v Charkovskej oblasti a informuje o vyslaní vojenských posíl do regiónu.

Diplomati naznačili, že zložitá situácia na viacerých frontových líniách – hlavne v Charkovskej oblasti – neumožňuje hlave štátu cestu do zahraničia, napísal predtým web RBK-Ukrajina, ktorý sa odvolával na zistenia CNN Portugal ohľadom odloženia Zelenského cesty na Pyrenejský polostrov.

Jej zrušenie medzitým podľa agentúry Reuters potvrdil hovorca portugalskej vlády a španielske vládne zdroje.

Ruské úspechy na bojisku

O plánovanej návšteve Zelenského v Španielsku informovala v utorok (14. 5.) agentúra Reuters alebo denník El Mundo. V Madride sa mal v piatok (17. 5.) stretnúť s premiérom Pedrom Sánchezom a kráľom Felipom VI.

Španielsky denník spomínal chystaný podpis dohody o vzájomnej bezpečnostnej spolupráci. O chystanej ceste do Portugalska informovali niektoré tamojšie médiá, podľa serveru SIC Noticias v Lisabone mal tiež podpísať podobnú bezpečnostnú dohodu.

Ruské invázne vojská, ktoré majú teraz iniciatívu na bojisku, minulý týždeň obnovili pozemnú ofenzívu na severe Charkovskej oblasti a otvorili tým nový front.

Rusi sa tam podľa skorších informácií agentúry AP v posledných dňoch zmocnili územia s rozlohou približne 100 až 125 kilometrov štvorcových, čo zahŕňa približne sedem dedín. Analytici označili tento moment za jeden z najnebezpečnejších pre Ukrajinu od začiatku rozsiahlej ruskej invázie vo februári 2022.

Americký Inštitút pre výskum vojny (ISW) v utorok uviedol, že tempo ruských útočných operácií v Charkovskej oblasti zrejme spomalilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet