Na hlavný obsah

Albánsky reprezentant dostal dištanc za to, že burcoval fanúšikov k nacionalistickým pokrikom

Futbalistovi nepomohlo ani ospravedlnenie na sociálnych sieťach.

Albánsky reprezentant dostal dištanc za to, že burcoval fanúšikov k nacionalistickým pokrikom
Na snímke Mirlind Daku. Foto: TASR/AP

Albánsky futbalový reprezentant Mirlind Daku dostal od Európskej futbalovej únie (UEFA) dištanc na dve stretnutia za to, že po minulotýždňovom stretnutí základnej B-skupine na ME v Nemecku s megafónom burcoval priaznivcov na tribúnach k skandovaniu neprístojných pokrikov namierených proti Srbsku a Severnému Macedónsku.

Incident sa udial v Hamburgu po súboji albánskeho tímu proti Chorvátom (2:2), v ktorom hral Daku od 85. minúty. Futbalistovi nepomohlo ani to, že sa neskôr za svoje konanie ospravedlnil na sociálnych sieťach.

Podľa UEFA Daku „porušil základné zásady slušného správania či zneužil športové podujatie na prejavy nešportového charakteru“. Okrem uvedeného dištancu pre 26-ročného futbalistu, ktorý na klubovej úrovni pôsobí v ruskom Rubine Kazaň, musí albánsky zväz zaplatiť pokutu 47 250 eur za incidenty s fanúšikmi, ktorí skandovali protisrbské pokriky a pyrotechniku na tribúnach.

Kapitán Albáncov nechce hovoriť o politike

Albánsky tím už v pondelok (24. 6.) absolvuje svoje záverečné vystúpenie v základnej B-skupine, v Düsseldorfe si zmeria sily so Španielmi. Ak chcú Albánci pomýšľať na postup, musia zdolať favorita.

Mirlind Daku sa narodil v kosovskom Gjilane a Albánsko reprezentuje iba od vlaňajška, využil na to svoj albánsky pôvod. „Vie, že spravil chybu, ospravedlnil sa za to a tam sa to všetko končí. My sa sústredíme na duel proti Španielom,“ vyhlásil kapitán albánskeho družstva Berat Djimsiti a doplnil: „Nie som to na to, aby som hovoril o politike.“

UEFA za spomenutý minulotýždňový duel potrestala aj Chorvátov, ktorí dostali pokutu 27 500 eur za to, že ich priaznivci na tribúnach použili pyrotechniku. Naďalej prebieha vyšetrovanie pokrikov oboch táborov v uvedenom súboji. Výbery Albánska aj Srbska dostali tiež pokuty za svoje úvodné vystúpenia na turnaji, za provokatívne pokriky fanúšikov museli zaplatiť po 10-tisíc eur.

Politické napätie medzi krajinami z Balkánu zatieňuje spoločnú kandidatúru Srbska a Albánska. Tieto krajiny by chceli v roku 2027 hostiť majstrovstvá Európy futbalistov do 21 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport