Na hlavný obsah

Kauza vraždy, ktorú sledoval celý svet: Amande Knoxovej taliansky súd potvrdil trest

Súd dospel k záveru, že Knoxová sa dopustila krivého obvinenia.

Kauza vraždy, ktorú sledoval celý svet: Amande Knoxovej taliansky súd potvrdil trest
Amanda Knoxová prichádza na súd v sprievode svojho manžela a svojho právnika. Foto: TASR/AP

Súd vo Florencii v stredu (5. 6.) potvrdil trojročný trest pre Američanku Amandu Knoxovú v súvislosti s vraždou britskej študentky Meredith Kercherovej z roku 2007. Súd podľa tlačových agentúr dospel k záveru, že Knoxová sa dopustila krivého obvinenia, keď počas výsluchu tvrdila, že za vraždu mohol jej vtedajší zamestnávateľ.

Knoxová tvrdí, že vypovedala pod tlakom polície a vinu odmietla. V prípade, mediálne sledovanom v Európe aj v USA, bola Knoxová dlho hlavnou podozrivou z vraždy, kým ju talianske súdy v roku 2015 definitívne obvinenia zbavili.

Porotný súd sa v stredu vo Florencii opätovne zaoberal obžalobou, podľa ktorej Knoxová pri jednom z výsluchov na polícii krivo obvinila svojho vtedajšieho zamestnávateľa Patricka Lumumbu zo zapojenia do vraždy svojej vtedajšej spolubývajúcej, britskej študentky Kercherovej.

Stalo sa tak pár dní po čine, ktorý sa odohral 1. novembra 2007 v Perugii. Knoxová bola neskôr sama obvinená z vraždy spolu so svojím vtedajším partnerom Raffaelom Sollecitom.

Súdy dvojicu definitívne oslobodili spod obžaloby v roku 2015. Knoxovú, ktorá strávila štyri roky vo väzbe, však talianske súdy uznali vinnou z krivej výpovede a vymerali jej trest troch rokov väzenia.

Návrat po 12 rokoch

Knoxová opustila Taliansko v októbri 2011 hneď po tom, ako odvolací súd pre pochybnosti o dôkazoch oslobodil ju aj Sollecita. No oslobodzujúci verdikt prokuratúra napadla a kauzou sa talianska justícia ďalej zaoberala, avšak už v neprítomnosti Knoxovej.

Tá sa vrátila do Talianska po 12 rokoch, aby v stredu vystúpila pred súd. Vo svojej reči zopakovala, že sa cíti byť nevinná.

„Bola som šokovaná, vyčerpaná, bez domova,“ povedala o okolnostiach výsluchu na polícii niekoľko dní po vražde. Upozornila, že vypovedala bez obhajcu a bez nezávislého tlmočníka v taliančine, ktorej vtedy málo rozumela. „Strašne ma mrzí, že som nebola schopná odolať tlaku policajtov,“ uviedla v stredu na súde Knoxová.

O svojej prvej výpovedi pochybuje

Taliansky najvyšší súd, ktorý pritom v roku 2015 oslobodzujúci rozsudok potvrdil, v nezvyčajnom konaní prípad znovu otvoril. Stalo sa tak po tom, ako Európsky súd pre ľudské práva odsúdil Taliansko za porušenie práv Knoxovej pri výsluchu, pri ktorom naznačovala, že do vraždy je zapojený Lumumba.

Najvyšší súd nariadil v roku 2023, aby nižšia inštancia znovu posúdila, či sa Knoxová dopustila krivej výpovede. Mala tak urobiť na základe výpovede v angličtine, ktorú Američanka spísala krátko po spornom výsluchu.

V dokumente Knoxová okrem iného tvrdí, že pochybuje o pravdivosti svojej predchádzajúcej ústnej výpovede, ktorá bola podľa nej ovplyvnená nátlakom, stresom a extrémnym vyčerpaním.

Knoxovej aj napriek potvrdenému verdiktu nehrozí väzenie, keďže čas strávený vo väzbe pokrýva uložený trojročný trest. Podľa talianskej tlače jej však prípadné zbavenie viny mohlo otvoriť cestu k odškodneniu za nespravodlivé väznenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet