Na hlavný obsah

Česko oznámilo veľké plány: Chce poslať do vesmíru svojho astronauta, projekt má priniesť čosi naviac

Predseda českej vlády zámer označil za českú národnú misiu.

Česko oznámilo veľké plány: Chce poslať do vesmíru svojho astronauta, projekt má priniesť čosi naviac
Astronaut Aleš Svoboda. Foto: Michal Růžička/MFDNES + LN/Profimedia

Česká vláda chce najneskôr do piatich rokov poslať svojho astronauta a člena záložného tímu astronautov Európskej kozmickej agentúry Aleša Svobodu do vesmíru.

Vznikol preto zámer Česká cesta do vesmíru, ktorého cieľom je vzbudiť o túto tému záujem firiem, vedeckých inštitúcií aj škôl. Vo štvrtok (20. 6.) to uviedol český minister dopravy Martin Kupka. Predseda českej vlády Petr Fiala zámer označil za českú národnú misiu.

Projekt má priniesť nielen „letenku“ pre českého astronauta, ale tiež rozvoj českej vedy, technológií a ďalších odvetví. Koordinátorom projektu bude riaditeľ kozmických aktivít a výskumu, vývoja a inovácií ministerstva dopravy Václav Kobera. Kupka je presvedčený o tom, že vesmírne aktivity môžu Česko vo svete zviditeľniť.

Český premiér pripomenul, že Svoboda uspel v konkurencii 22-tisíc uchádzačov z celej Európy a dnes má podľa neho reálnu šancu, že sa do vesmíru dostane a stane sa druhým českým kozmonautom. Podľa Fialu zatiaľ nie je jasné, kedy presne by k letu do vesmíru mohlo dôjsť. Dodal však, že „letenku“ mu vláda určite kúpi.

„Česká cesta do vesmíru je naša národná misia. Je to misia Aleša Svobodu k samotným hraniciam ľudských možností, ale aj misia ČR za lepším vzdelaním, vedou a špičkovým priemyslom. V tomto zmysle môžeme všetci dosiahnuť až ku hviezdam,“ povedal Fiala.

Európsky kozmický priemysel

Český premiér podotkol, že európsky kozmický priemysel je tretí najväčší na svete – najviac sa na ňom podieľajú Francúzsko, Nemecko, Taliansko či Španielsko, ale je tu podľa neho veľká príležitosť aj pre krajiny ako Česko.

„Aby sme mohli konkurovať najväčším krajinám, musíme v ČR zaistiť dostatok pracovitých, motivovaných odborníkov,“ uviedol Fiala. Dodal, že práve k tomu smerujú reformy vzdelávacieho systému či podpora aplikovaného výskumu. Tiež sa podľa neho treba zamerať na študentov základných a stredných škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet