Na hlavný obsah

Chaos a katastrofa: Minister spravodlivosti hodnotí rok súdnej mapy. Kritika zaznieva aj zo súdov

Exministerka M. Kolíková je presvedčená, že išlo o dobrý krok.

Chaos a katastrofa: Minister spravodlivosti hodnotí rok súdnej mapy. Kritika zaznieva aj zo súdov
Spisy v kauze televíznych zmeniek. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Súdna mapa oslávila rok svojej existencie. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) hovorí o viacerých problémoch. O chaose či o katastrofe, ktoré súdom priniesla. Bývalá ministerka Mária Kolíková (SaS) je naopak presvedčená, že reorganizácia súdov bola dobrým krokom.

Kritika však zaznieva aj z viacerých súdov. Podľa Zuzany Thron, ktorá pracuje na elektronickej podateľni Mestského súdu Bratislava IV, súdna mapa nepriniesla nič len problémy.

Predĺženie konaní a chaos na súdoch

Súd vznikol spojením dvoch okresných súdov, na stole má civilné, dedičské aj exekučné konania.

„Predtým nechodilo 20 či 30 úmrtí mesačne, teraz ich máme 300 až 400. Je to celá Bratislava a okolie, to je neskutočný nápor. Prihlášky do dedičského konania, civilné konania, pracovné zmluvy, to je nonsens,“ priblížila.

Tam, kde bude priestor, chce rezort systém korigovať. Zásadné zmeny súdnej mapy, ktorá je prepojená s peniazmi z plánu obnovy, nechystá.

Minister spravodlivosti Boris Susko však uviedol, že dosahy súdnej mapy sú katastrofálne. Vymenoval predĺženie súdnych konaní či chaos na súdoch po sťahovaniach aj chýbajúcu dostupnosť.

„Buď sudcovia musia cestovať s celým svojím obslužným personálom, so spismi, s ochrankou za občanmi na jednotlivé pracoviská súdov, alebo občania musia cestovať na sídelné súdy niekedy aj 100 kilometrov ďaleko. To je z hľadiska dostupnosti občana k spravodlivosti veľký problém,“ povedal.

Rok je málo na hodnotenie dosahov

Potrebujete, aby rozhodnutie prišlo čo najskôr, na súdy sa nechodí tak často ako k lekárovi ani ako na nákup rožkov, reagovala bývalá ministerka Mária Kolíková. Zopakovala, že kľúčová je špecializácia sudcov na jednotlivé agendy. Kritika ministra nie je podľa nej postavená na faktoch.

„Dokonca aj v čase, kedy nastúpila nová súdna mapa, tak sa súdy v percentách spomalili. Ale to bolo akurát pred letom, sudcovia idú na dovolenky ale hneď po lete nastúpili do rovnakého trendu, ako to bolo predtým. Vôbec sa nedá povedať, že by súdy nezvládli samotnú implementáciu súdnej mapy“ vysvetlila Kolíková.

Rok je podľa nej málo na to, aby sme vyhodnotili dosah zmeny na justíciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál