Na hlavný obsah

Bratia čakajú na peniaze za odvedenú prácu už päť rokov. Dlžník sa odvoláva a súdy zatiaľ nerozhodli

Poškodení podali žalobu už v roku 2021.

Bratia čakajú na peniaze za odvedenú prácu už päť rokov. Dlžník sa odvoláva a súdy zatiaľ nerozhodli
Bratia Ján a Jaroslav Šoltýsovci. Foto: RTVS

Aj keď podnikanie v poľnohospodárstve u nás nie je jednoduché, záväzky by sa plniť mali. Čo však s firmami, ktoré za prácu neplatia? Pán Ján z Marhane pri Bardejove, spolu s bratom, čaká na 14-tisíc eur už päť rokov. Žalobu podali ešte v roku 2021. Prečo sa dlžník odvoláva a právoplatné rozhodnutie je v nedohľadne?

Ján a Jaroslav Šoltýsovci robia žatevné práce od roku 1997. Poznajú pravidlá aj úskalia a vedia, že niekedy treba na plácu počkať. „V roku 2019 sme pracovali na Agrolev Levoča, nerobili sme tam sami, bolo nás šesť kombajnov. Dostali sme sa do takej situácie, že dodnes nemáme zaplatené faktúry za prácu,“ priblížil poškodený Ján Šoltýs.

„Robíme, čo sa robí, ale nám ide o platenie, ale on sa veľmi neponáhľa, ten čo nám má doplatiť,“ dodal brat Jána Šoltýsa Jaroslav.

„Tam bol dátum splatnosti, na ktorý pán Kováč nereagoval. No ale vieme, že v poľnohospodárstve sa hneď za 30 dní nedá predať obilie, ani sa to neplatí, tak sa to ťahá, keď dostávajú firmy dotácie,“ povedal Ján Šoltýs.

To niekedy trvá aj do januára, februára nasledujúceho roka. V tomto prípade však chlapi čakali až do októbra 2021. Až vtedy ich právna zástupkyňa poslala konateľovi spoločnosti výzvu na zaplatenie faktúry a pokus o zmier.

Situáciu riešil okresný súd

„Ťahalo sa to veľmi dlho, lebo po telefonických upozorneniach nám vždy odpovedal, že už sa to platí, už to bude. Na pokus o zmier pán Kováč nereagoval, tak potom pani advokátka na súd podala žiadosť o platobný rozkaz,“ opísal situáciu pán Ján.

„Dňa 6. decembra 2021 okresný súd vydal platobný rozkaz, ktorým žalovanému uložil povinnosť do 15 dní odo dňa jeho doručenia zaplatiť žalobcovi žalovanú istinu s príslušenstvom a náhradu trov konania. Voči platobnému rozkazu podal žalovaný v zákonnej lehote odpor,“ uviedol v písomnom stanovisku hovorca Okresného súdu v Banskej Bystrici Vladimír Černota.

„Na tento platobný rozkaz sa už pán Kováč odvolal s tým, že nebol spokojný so žatvou, že sme tam mali spraviť 300 hektárov, spravili sme len 200 hektárov. Dovtedy nemal problém s nejakou nekvalitou,“ ozrejmil pán Ján.

„Nemôže sa stať, aby nieže na konci šichty, ale po dvoch rokoch nebol niekto spokojný s nekvalitou práce, lebo tá nekvalita sa odstraňuje hneď za jazdy počas toho dňa,“ dodal.

„Robilo sa všetko, faktúry boli podpísané, spokojný bol. A teraz po pár rokoch je nespokojný?“ skonštatoval pán Jaroslav.

Spoločnosť sa vyjadriť pred kamerou odmietla

Keďže bratia s odporom nesúhlasili, spis putoval na príslušný súd a ten v decembri 2022 rozhodol.

 „Okresný súd Poprad rozsudkom vyhovel žalobe a žalovaného TATRA AGROLEV s.r.o. zaviazal povinnosťou uhradiť žalobcovi žalovanú istinu 14 003 eur s príslušenstvom,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

„Súd konštatoval v dôvodoch rozhodnutia, že žalovaný neuniesol dôkazné bremeno a bremeno tvrdenia. Rozsudok prvoinštančného súdu nie je právoplatný, pretože žalovaný TATRA AGROLEV s.r.o. podal proti rozsudku odvolanie,“ dodala.

Priestor na vyjadrenie sme poskytli aj spoločnosti, ktorá peniaze dlhuje. Napriek našej snahe o stretnutie nám poslali len písomné stanovisko.

„Napriek dlhodobo zlej ekonomickej situácií v celom odvetví poľnohospodárstva naša spoločnosť vypláca záväzky svojim dodávateľom v čo najkratšej možnej lehote,“ znelo v stanovisku spoločnosti TATRA AGROLEV.

Prípadov je viac

Napriek tvrdeniu spoločnosti, že vypláca záväzky v čo najkratšej možnej lehote, verejne dostupné zdroje aj informácie zo súdu hovoria niečo iné. Rovnaký problém ako bratia Šoltýsovci majú aj súrodenci Poníkovci.

„V roku 2019, rovnako ako pán Šoltýs, sme tam tiež boli vykonávať žatevné práce s troma veľkými kombajnami. Pokosili sme cca 600 hektárov a dodnes nie je vyplatených cca 34-tisíc eur. Máme právoplatné rozhodnutie súdov a dodnes nie je nič uhradené,“ ozrejmil poškodený Bohuš Poník.

„Podľa verejne dostupných informácií z registra exekúcií sú aktuálne vedené z roku 2024 dve exekúcie a z roku 2023 17 exekúcií. Plus, množstvo exekúcií je ešte staršieho dáta, ale pri nich už neviem povedať, či ešte prebiehajú, alebo nie,“ uviedol nezávislý advokát Marián Prievozník.

„Voči žalovanému bolo v období od roku 2017 až 2023 podaných viac ako 40 žalôb v rámci upomínacieho konania,“ informoval hovorca banskobystrického okresného súdu Vladimír Černota.

Po tom, ako sme spoločnosť kontaktovali my, sa pánovi Šoltýsovi ozval konateľ a upozornil ho, aby prípad nemedializoval, pretože takto sa k peniazom nedostane. Nám zasa napísal, že vyplatenie pohľadávky komplikuje práve pán Šoltýs.

„Trvajúci súdny spor (takto až do súčasnosti) odďaľuje úhrady jeho pohľadávok. Ak by aj v súčasnosti zo strany pána Šoltýsa existovala ochota mimosúdne sa dohodnúť, úhradu jeho pohľadávok by to urýchlilo, čo však (rovnako) odmieta,“ podotkla spoločnosť v písomnom stanovisku.

„Nič nebráni dlžníkovi, aby danú sumu zaplatil a nepotrebuje k tomu súdne rozhodnutie, ktorým sa pohľadávka nevytvára, len sa konštatuje, že existuje,“ vysvetlil Marián Prievozník.

Spoločnosť hrozil konkurz

Spoločnosť čelila aj návrhom na vyhlásenie konkurzu. Konkurzné konanie však podľa vyjadrenia súdu zastavili, pretože dlžník pohľadávku navrhovateľa konkurzu v plnom rozsahu uspokojil.

Pán Šoltýs však toľko šťastia nemal a dodnes nemá v rukách ani právoplatné rozhodnutie súdu. „Dňa 23. apríla 2023 sme podali vyjadrenie k odvolaniu žalovaného a dosiaľ súd nepojednával,“ povedal Ján Šoltýs.

„Okrem plynutia lehoty na vyjadrenie k odvolaniu zo strany žalobcu, podal zároveň žalovaný žiadosť o oslobodenie od súdnych poplatkov. V tomto konaní súd reflektoval na konkurzné konania vo vzťahu k žalovanému. Napokon rozhodol o žiadosti žalovaného o oslobodení od súdneho poplatku za podanie odvolania,“ informovala hovorkyňa prešovského krajského súdu Ivana Petrufová.

„Jednoznačne to je dlho. Tento časový posun môže vyplývať aj z toho, že nová súdna mapa zmenila pôsobnosť odvolacích súdov a spis sa musel presúvať z Prešova do Košíc,“ reagoval Prievozník.

Záver je v nedohľadne

Spis doručili Krajskému súdu v Košiciach 12. marca a termín, kedy sa vo veci bude rozhodovať, zatiaľ neurčili.

„Pokiaľ to košický odvolací súd dostal len v nedávnom čase, tak ani nie je dôvodné očakávať, že rozhodne v nejak závratne rýchlom čase,“ skonštatoval Prievozník.

„Asi je to v nedohľadne. Súdy boli nič z toho, veľmi sa neberie, aby sa ponáhľal, že niečo chce zaplatiť,“ poznamenal pán Jaroslav.

„Najviac ma mrzí, že sa to tak dlho ťahá. Brat už stratil vieru v naše súdnictvo. Človeku za prácu niekto dlhuje a potom ešte musí platiť rôzne súdne poplatky, všetko dopredu na to, aby sa vôbec pojednávalo. Toto nás veľmi ubíja,“ zhodnotil situáciu pán Ján.

Advokát odporúča všetkým, ktorých faktúry sú po lehote splatnosti, aby sledovali svojich dlžníkov v Obchodnom vestníku. Práve tam získajú informácie aj o začatí konkurzného konania. Ak sa tak stane, rozhodne netreba váhať a svoju pohľadávku prihlásiť.

„Čím viac veriteľov sa už v štádiu pred vyhlásením konkurzu do toho konania prihlási, tým sa zvyšuje pravdepodobnosť, že konkurz bude vyhlásený. Veritelia by mohli podať aj spoločný návrh na vyhlásenie konkurzu s tým, že potom by sa pre zastavenie vyžadovalo späťvzatie návrhu zo strany všetkých navrhovateľov,“ poradil nezávislý advokát Marián Prievozník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko