Na hlavný obsah

Chirurg v Ríme pomocou robota úspešne zoperoval pacienta v Pekingu

Telechirurgia sa môže zdať nebezpečná, no nie je.

Chirurg v Ríme pomocou robota úspešne zoperoval pacienta v Pekingu
Chirurg Zhang v Ríme pomocou zariadenia inštruoval robota, ktorý operoval v Pekingu. Foto: RTVS

Rím a Peking sú od seba vzdialené približne osemtisíc kilometrov. Čínskym doktorom v Ríme sa podarilo túto vzdialenosť prekonať a na diaľku úspešne zoperovať pacienta pomocou robota.

Chirurg Zhang v Ríme pomocou zariadenia inštruoval robota, ktorý operoval v Pekingu. Chirurgia na diaľku je známa aj ako telechirurgia. Jej cieľom je prekonanie komunikačných limitov medzi doktormi a pacientmi naprieč veľkým vzdialenostiam. Takáto technika sa môže zdať na prvý pohľad nebezpečná, no nie je.

„Najväčší problém pri telechirurgii býva komunikácia. Všetko musíme počuť hneď. Našťastie sme nemali žiadne meškanie signálu. Cítil som sa akoby som operoval priamo na mieste. Výhodou je, že prostredníctvom operácie na diaľku vieme v reálnom čase ponúknuť pacientom prácu tých najlepších lekárov,“ priblížil chirurg urologického oddelenia Zhang Xu.

Telechirurgii sa v Správach RTVS venovala redaktorka Tamara Michalková:

Prelomová robotická inovácia spája najnovšie technológie a umelú inteligenciu. V budúcnosti by mohla mať využitie aj na nebezpečných miestach ako vojnový front alebo v oblastiach postihnutými prírodnými katastrofami.

„Pre mňa to bol naozaj historický zážitok, historický moment. Skutočnosť, že to dokázal z Ríma, nás veľmi teší,“ uviedol odborník v robotike Vito Pansadoro.

Emocionálna interakcia robotov s ľuďmi

Nové technológie môžu už čoskoro nájsť využitie okrem chirurgie aj v ďalších oblastiach zdravotníctva. V Číne už zintenzívnili vývoj ľudsky vyzerajúcich robotov, takzvaných humanoidov. Tí sa zameriavajú na emocionálnu interakciu s ľuďmi.

„Naším cieľom je odhaliť to, ako by vedela umelá inteligencia rozoznať a vyjadriť emócie. Pomocou malých mechanizmov inštalovaných pod kožou masky robota, dokáže humanoid perfektne napodobniť ľudské pohyby či výrazy tváre,“ vysvetlil výkonný riaditeľ robotického centra Li Boyang.

Emocionálna interakcia by podľa vývojárov mohla mať uplatnenie napríklad v psychologickom poradenstve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet