Na hlavný obsah

Pohľad do zákulisia najsledovanejšej politickej diskusie RTVS. Ako prebieha príprava O 5 minút 12?

Prípravy začínajú bezprostredne po skončení každej relácie.

Pohľad do zákulisia najsledovanejšej politickej diskusie RTVS. Ako prebieha príprava O 5 minút 12?
Snímka z diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Politická relácia O 5 minút 12 je najsledovanejšou politickou diskusiou RTVS. Svedčia o tom aj čísla sledovanosti, každú časť sleduje približne 420-tisíc divákov. Pri príležitosti dňa verejnoprávnosti to priblížil dramaturg relácie Viliam Hrivnák.

„Nedeľné poludnie súvisí s politickými diskusiami, a to, že to ľudia chcú, o tom svedčia aj čísla sledovanosti. Pre nás je to záväzok, ale aj vysvedčenie,“ skonštatoval Hrivnák.

Vysvetlil, ako prebieha príprava relácie. „Prípravy na vysielanie sa začínajú bezprostredne po skončení každého vysielania. V pondelok vždy v redakcii komunikujeme, aké témy budú v týždni rezonovať a akých hostí by sme pozvali,“ uviedol. Následne oslovuje potenciálnych hostí diskusie.

Prácou stabilného tímu, ktorý sa podieľa na príprave relácie, je aj sledovanie aktuálneho diania z domova aj zo sveta. Svoje nezastupiteľné miesto má takzvaný rešeršista. „Rešeršuje obrovské množstvo faktov a informácií moderátorom, ktoré sa im potom zídu pri príprave na samotné vysielanie,“ vysvetlil Hrivnák.

Moderátorskou dvojicou relácie je Marta Jančkárová a Marek Makara. Podľa Jančkárovej by moderátor takejto diskusie nemal byť „len posúvačom tém“, ale mal by vedieť hosťa opraviť, ak sa dopustí nepresností.

„Relácii predchádza náročné štúdium, musíme si overovať fakty. Keď novinár urobí chybu, mrzí ho to tisíckrát viac, ako kohokoľvek iného,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko