Na hlavný obsah

Deti unesené z Ukrajiny ponúkajú Rusi na adopciu, zistil The Financial Times

Úrady tvrdia, že do Ruska zavliekli tisíce detí.

Deti unesené z Ukrajiny ponúkajú Rusi na adopciu, zistil The Financial Times
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Rusko na vládnych stránkach ponúka na adopciu deti unesené z Ukrajiny. Vyplýva to zo zistení, ktoré v stredu (12. 6.) zverejnil denník The Financial Times (FT). Podľa neho dopĺňajú rastúci počet dôkazov o možných vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti spáchaných Ruskom na Ukrajine.

Ukrajinské úrady tvrdia, že po začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 do Ruska zavliekli viac ako 19-tisíc detí, z ktorých asi štyri stovky sa podarilo vrátiť do vlasti za pomoci sprostredkovateľov. Tisíce detí sú stále nezvestné.

Denník FT s pomocou nástrojov na rozpoznávanie tvárí, rešeršov a rozhovorov s príbuznými a úradníkmi identifikoval štyri z Ukrajiny unesené deti ponúkané na adopciu na ruskom vládnom portáli. Jedno z detí malo úplne zmenenú totožnosť, u ďalšieho uviedli ruskú verziu jeho mena. U žiadneho neuviedli ukrajinský pôvod.

Deti uniesli z detských domovov a oddelili od svojich opatrovateľov a príbuzných v mestách na juhu a východe Ukrajiny, ktoré sa v roku 2022 dostali pod kontrolu ruskej inváznej armády. Ich vek sa pohybuje od ôsmich do 15 rokov. Nový domov našli v Tulskej a Orenburskej oblasti a jedno z nich na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Krym.

Ďalších 17 unesených detí ponúkaných na uvedenej webovej stránke už skôr identifikoval denník The New York Times, pripomenul FT. Všetky pochádzali z jedného detského domova v Chersone.

Zatykač na Putina

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v súvislosti so zisteniami denníka uviedol, že USA sú si vedomé „hodnoverných správ“ o tom, že Rusko ponúka unesené deti z Ukrajiny na stránkach pre adopciu. Túto prax označil za „opovrhnutiahodnú a otrasnú“.

Na ruského prezidenta Vladimira Putina a na kremeľskú splnomocnenkyňu Mariju Ľvovovú-Belovovú pre zavliekanie detí z okupovanej časti Ukrajiny do Ruska vlani v marci vydal zatykač Medzinárodný trestný súd (ICC). Kremeľ popiera, že by deti z Ruskom obsadených území uniesli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet