Na hlavný obsah

Ukrajinské deti násilne odvážajú, vraj do ozdravných táborov. Bieloruský Červený kríž sa priznal k deportáciám

Informáciu potvrdil riaditeľ Červeného kríža v Bielorusku.

Ukrajinské deti násilne odvážajú, vraj do ozdravných táborov. Bieloruský Červený kríž sa priznal k deportáciám
Ilustračná snímmka - Deti v ukrajinskej Buči. Foto: TASR/AP

Bieloruský Červený kríž sa priznal k deportáciám detí z okupovaných ukrajinských území. Šéf miestnej organizácie tvrdí, že deti odvážajú do takzvaných ozdravných táborov. Bieloruská opozícia však hovorí, že deti končia aj v Rusku. Praktiky kritizuje Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Chovančáková:

Riaditeľ bieloruského Červeného kríža Dzmitrij Šaucov v rozhovore pre ruský propagandistický kanál Sputnik priznáva, že deti z Ukrajiny odvážali do táborov v Bielorusku. Počas rozhovoru mal na ruke pásku s písmenom Z, ktoré sa stalo symbolom ruskej vojenskej agresie.

Neskôr sa Dzmitrij Šaucov objavil aj v bieloruskom propagandistickom dokumente, kde odvážanie ukrajinských detí obhajuje tým, že do Bieloruska sa prichádzajú uzdraviť a zabudnúť na hrôzy vojny. V tejto aktivite budú podľa neho pokračovať aj naďalej.

Chcú naňho vydať zatykač

Líder bieloruskej opozície Pavel Latuška už v minulosti obvinil režim Alexandra Lukašenka, že násilne deportuje ukrajinské deti. V táboroch podľa neho prechádzajú vymývaním mozgov a rusifikáciou a následne ich posielajú do Ruska na adopciu.

Miestne úrady potvrdili, že zo zdravotných dôvodov od apríla prijali z okupovaných území viac ako tisíc detí. Ukrajina vyzvala Medzinárodný trestný súd, aby na šéfa bieloruského Červeného kríža vydali zatykač pre nezákonnú deportáciu detí z ukrajinských území, ako to už v minulosti urobil aj v prípade šéfa Kremľa Vladimira Putina.

Podľa ľudskoprávnych organizácií Moskva násilne deportovala tisícky detí. Kyjev tvrdí, že Rusko sa im snaží vymazať ukrajinskú identitu. Proti odvážaniu detí sa postavila Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktorá združuje viac ako 190 národných spoločností.

Prepojenie Červených krížov

Je fungovanie Červených krížov medzi krajinami vzájomne prepojené? S touto otázkou oslovila redaktorka RTVS Katarína Chovančáková aj Slovenský červený kríž, ktorý hovorí, že národné spoločnosti Červeného kríža sú nezávislé organizácie pôsobiace na území svojej krajiny.

Slovenský Červený kríž potvrdil, že fungujú autonómne, ale zaviazali sa k dodržiavaniu ženevských protokolov, aj princípov a smerníc Červeného kríža. Medzinárodná federácia posudzuje aktivity jednotlivých spoločností, ktoré sú v rozpore s humanitárnym poslaním.

Bieloruský Červený kríž tak v súčasnosti prešetruje už nezávislá kontrolná komisia. Medzinárodná federácia sa okrem toho vyjadrila, že takéto incidenty podľa nich poškodzujú renomé organizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál