Na hlavný obsah

EURO 2024: Slovinci mali na dosah plný počet bodov, Srbi vyrovnali z poslednej akcie zápasu

Gól Joviča udržal Srbov v hre o postup do osemfinále.

EURO 2024: Slovinci mali na dosah plný počet bodov, Srbi vyrovnali z poslednej akcie zápasu
Na snímke srbský reprezentant Luka Jovič po góle do siete Slovinska. Foto: TASR/AP

Futbalisti Slovinska remizovali vo štvrtkovom (20. 6.) zápase C-skupiny ME v Nemecku so Srbskom 1:1. Do vedenia ich poslal v 69. minúte Žan Karničnik a keď už sa zdalo, že si odnesú všetky tri body, v piatej nadstavenej minúte vyrovnal z poslednej akcie zápasu Luka Jovič. Tím Matjaža Keka má po druhom kole na konte dva body, Srbi získali prvý.

Slovinsko uzavrie boje v základnej skupine v utorok 25. júna o 21.00 hod. s Anglickom, Srbsko sa v rovnakom termíne stretne s Dánskom. Z každej skupiny postúpia do osemfinále prví dvaja a štyria najlepší v šesťčlennej tabuľke tretích tímov.

Slovinsko – Srbsko 1:1 (0:0)

Góly: 69. Karničnik – 90.+5 Jovič, ŽK: Janža, Vipotnik – Mladenovič, Lukič, Jovič, Gačinovič. Rozhodcovia: Kovács – Marinescu, Artene (všetci Rum.).

Slovinsko: Oblak – Karničnik, Drkušič, Bijol, Janža – Stojanovič (76. Verbič), Gnezda Čerin, Elšnik (90.+1 Brekalo), Mlakar (64. Gorenc Stankovič) – Šporar, Šeško (76. Vipotnik)


Srbsko: Rajkovič – Veljkovič, Milenkovič, Pavlovič – Živkovič (82. Birmančevič), Ilič, Lukič (64. Milinkovič-Savič), Mladenovič (46. Gačinovič) – Tadič (82. Samardžič) – Vlahovič (64. Jovič), Mitrovič

Slovinci nastúpili v rovnakej základnej zostave ako v úvodnom zápase proti Dánsku. Srbi spravili tri zmeny, namiesto defenzívneho záložníka Gudelja hral ofenzívny Tadič, Milinkoviča-Saviča nahradil v strede poľa Ilič a na pozícii ľavého „wingbacka“ nastúpil Mladenovič.

Srbi chceli v úvode tvoriť a držali loptu, no prvú veľkú šancu mal na druhej strane Mlakar, ktorý neprestrelil pomedzi nohy Rajkoviča. V ďalších minútach sa hralo zo strany na stranu, ale ani jeden tím sa nedopracoval k ohrozeniu súpera.

Viac vzruchu priniesol až záver polčasu. Najprv mal v 38. minúte tutovku Elšnik, ktorý na hranici šestnástky obišiel obrancu a opečiatkoval žrď. Lopta sa odrazila ku Šeškovi, no ten prestrelil. V závere zatlačili Srbi a Mitrovičov pokus v sklze vyrazil nohou Oblak.

II. polčas:

Súboj si zopakovali hneď po zmene strán, opäť s lepším výsledkom pre slovinského brankára, ktorý rýchlo vybehol proti Mitrovičovi, ktorý si šikovne narazil s Tadičom. Srbi pokračovali v tlaku, Bijol si dal takmer vlastný gól a hlavičku Mitroviča tečoval Karničnik na roh.

V 59. minúte vypálil spoza šestnástky oblúkom Šeško a Rajkovič mal čo robiť, aby loptu vyrazil. Slovinci zlomili nerozhodný stav o desať minút neskôr, po skvelej práci pravého beka Karničnika, ktorý získal loptu na vlastnej polovici, vyviezol ju do brejku a nakoniec aj poslal do siete po centri z ľavej strany od Elšnika – 0:1.

Príliš veľa priestoru mu dal striedajúci Milinkovič-Savič. Srbi mohli expresne odpovedať, no opäť bol hrdina Karničnik, ktorý celý duel strážil Mitroviča a jeho delovku tečoval do brvna.

Srbi sa v záverečných 15 minútach snažili tlačiť, ale proti pevnému bloku to mali veľmi ťažké, najmä keď im chýbala presnosť vo finálnych prihrávkach a centroch. Vyšiel im až ten posledný, keď v piatej minúte nadstaveného času skóroval hlavou po rohu Jovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport