Na hlavný obsah

Európu bičujú silné búrky. Záplavy odrezali viaceré obce na juhu Švajčiarska

Zlé počasie hlásia aj naši susedia.

Európu bičujú silné búrky. Záplavy odrezali viaceré obce na juhu Švajčiarska
Záplavy v švajčiarskej obci Zermatt. Foto: RTVS

Európu sužuje posledné hodiny zlé počasie. Silné búrky hlásia Poľsko, Česko, Rakúsko či Maďarsko. Mohutné dažde odrezali od sveta aj viaceré dediny na juhu Švajčiarska.

Rieka Matter Vispa, ktorá preteká regiónom, nezvládla výdatné zrážky a množstvo topiaceho sa snehu. Horská oblasť na juhu Švajčiarska vydala piaty, teda najvyšší stupeň výstrah.

“Situáciu máme nateraz pod kontrolou. Všetko sa však môže každou chvíľou zmeniť, preto ju neustále monitorujeme,” uviedol starosta obce Zermatt Romy Biner.

Záplavám v Európe sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Michal Cimerman:

V obci zatvorili školy, evakuovať museli desiatky ľudí. Úrady zakázali pohyb v blízkosti rieky. Ešte predtým než voda odrezala obec od okolitého sveta, z Zermattu vypravili posledný vlak. Búrlivá rieka už vtedy naznačovala, že miestnych čakajú krušné chvíle. Potom voda zaplavila trať aj cesty.

“Piatok bol mimoriadne zvláštny. Na predpoveď sme sa nemohli spoľahnúť, pretože stále vyzerala inak. Dážď však vôbec neprestával. Situácia sa preto každú chvíľu menila. Nad regiónom sme preleteli a nevyzerá to dobre,” priblížil vedúci krízového štábu v Zermatte Dietmar Schmid.

Aj keď centrum mesta je stále čiastočne zaplavené, úrady predpokladajú, že situácia by sa mala počas víkendu zlepšovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet