Na hlavný obsah

Eurovoľby zatriasli francúzskou politickou scénou. Novým premiérom by sa mohol stať 28-ročný kandidát Národného združenia

Úradujúcim premiérom Francúzska je teraz Gabriel Attal.

Eurovoľby zatriasli francúzskou politickou scénou. Novým premiérom by sa mohol stať 28-ročný kandidát Národného združenia
Kandidátom Národného združenia na post francúzskeho premiéra bude Jordan Bardella. Foto: RTVS

Kandidátom nacionalistického Národného združenia (RN) na post francúzskeho premiéra bude 28-ročný znovuzvolený europoslanec Jordan Bardella.

V pondelok (10. 6.), deň po víťazstve RN vo voľbách do europarlamentu, to podľa agentúry AFP oznámil podpredseda strany Sébastien Chenu. „Hlas ľudu“ už podľa podpredsedu za Bardellom stojí vďaka víťazstvu vo voľbách do EP.

Nové parlamentné voľby vo Francúzsku vyhlásil v nedeľu (9. 6.) večer prezident Emmanuel Macron po tom, ako jeho centristická koalícia získala vo voľbách do europarlamentu 14,5 percenta a nacionalistické združenie RN jeho politickej sokyne Marine Le Penovej 31,5 percenta hlasov.

Macron uviedol, že chce dať Francúzom „novú šancu rozhodnúť o budúcnosti parlamentu“. Termíny dvojkolového hlasovania pripadnú na 30. júna a 7. júla.

Väčšia účasť by pomohla Macronovi

Podľa politológov, s ktorými v nedeľu hovorili francúzske médiá, môže Macron dúfať, že k parlamentným voľbám príde viac ľudí, ktorí odmietnu vládu krajne pravicového RN a Macronova koalícia získa väčšinu, ktorou teraz nedisponuje.

Väčšinu však nemá ani RN a oslovení politológovia spochybnili, že by bolo schopné ju získať aj ak pre neho voľby dopadnú dobre.

RN sa však po nedeli teší značnému volebnému úspechu – voľby do europarlamentu vyhrala strana už tretíkrát v rade, prvýkrát však s náskokom takmer 15 percentuálnych bodov. Do budúceho Európskeho parlamentu pošle 30 europoslancov. Francúzsku celkovo v EP pripadá 81 kresiel.

Bardella by bol v 28 rokoch najmladším francúzskym premiérom, ak by sa ním po letných voľbách naozaj stal. Úradujúcim premiérom Francúzska je teraz Gabriel Attal, ktorý rokov tento rekord pokoril v 34 rokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet