Na hlavný obsah

Grécka pobrežná stráž hádzala migrantov naspäť do mora. Podľa BBC má na svedomí desiatky životov

Svoje zistenia novinári BBC podložili výpoveďami svedkov.

Grécka pobrežná stráž hádzala migrantov naspäť do mora. Podľa BBC má na svedomí desiatky životov
Ilustračná snímka migrantov v člne. Foto: TASR/AP

Grécka pobrežná stráž spôsobila v priebehu troch rokov smrť desiatok migrantov v Stredozemnom mori vrátane deviatich, ktorých úmyselne hodila do vody. Napísali to novinári BBC vo svojom investigatívnom článku. Svoje zistenia podložili výpoveďami svedkov a analýzou videozáznamov.

Deväť utopených patrí podľa BBC medzi viac ako 40 ľudí, ktorí zomreli v dôsledku toho, že ich vytlačili z gréckych teritoriálnych vôd alebo ich po dosiahnutí gréckych ostrovov vrátili späť do mora. Grécka pobrežná stráž dôrazne odmieta všetky obvinenia z nezákonnej činnosti.

Analýza pätnástich incidentov

Tím novinárov BBC vo svojom článku analyzoval pätnásť incidentov v období od mája 2020 do roku 2023. Tie viedli k 43 úmrtiam. Ako primárne zdroje použili informácie z miestnych médií, mimovládnych organizácií a tureckej pobrežnej stráže.

Podľa BBC je overovanie takýchto svedectiev mimoriadne náročné. Svedkov sa často nedá nájsť alebo sa boja prehovoriť. V štyroch z týchto prípadov sa však novinárom podarilo potvrdiť výpovede rozhovormi s očitými svedkami.

Muž zo Somálska povedal BBC, ako ho v marci 2021 pri príchode na ostrov Chios chytila grécka armáda, ktorá ho následne odovzdala gréckej pobrežnej stráži. Povedal, že pobrežná stráž mu zviazala ruky za chrbtom a potom ho hodila do vody. „Hodili ma zviazaného doprostred mora. Chceli, aby som zomrel,“ povedal.

Nezákonné vyhostenia

Grécke zákony umožňujú všetkým migrantom žiadajúcim o azyl zaregistrovať svoje žiadosti v špeciálnych registračných centrách na viacerých ostrovoch.

Ľudskoprávne skupiny tvrdia, že tisíce ľudí, ktorí žiadajú o azyl v Európe, z Grécka nezákonne vyhostili späť do Turecka. Odopreli im aj právo požiadať o azyl, ktoré je zakotvené v medzinárodnom práve a práve EÚ.

Grécku vládu už dlho obviňujú z násilného vracania ľudí, takzvaného „pushbacku“ – späť do Turecka, odkiaľ prišli. To je podľa medzinárodného práva nezákonné.

Súčasťou investigatívneho článku je video, v ktorom filmári BBC ukazujú bývalému vysokému dôstojníkovi gréckej pobrežnej stráže zábery dvanástich ľudí, ktorých naložili na loď gréckej pobrežnej stráže a následne pustili späť do mora.

Bývalý dôstojník sa vyjadril, že nevidel nič násilné. Na videu mimo oficiálnych záberov ho však počuť, ako do stále zapnutého mikrofónu hovorí, že ide o „jednoznačne nezákonný postup“ a „medzinárodný zločin“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet