Na hlavný obsah

Historický úspech žien: V Európskom parlamente bude Slovensko zastupovať dosiaľ najviac političiek

Historicky najvyššie mali už zastúpenie na kandidátkach.

Historický úspech žien: V Európskom parlamente bude Slovensko zastupovať dosiaľ najviac političiek
Zľava úspešné kandidátky vo voľbách do Európskeho parlamentu Veronika Cifrová Ostrihoňová (PS), Monika Beňová (Smer-SD) a Miriam Lexmann (KDH). Foto: TASR/Dano Veselský, Jakub Kotian, Michal Svítok, koláž RTVS

Slovensko bude mať v europarlamente historicky najviac žien. Získali sedem z 15 mandátov. V celej histórii členstva Slovenska v Európskej únii bolo najsilnejšie už zastúpenie žien na kandidátnych listinách pre tohtoročné voľby do Európskeho parlamentu.

Volebná líderka kandidátky Smer-SD Monika Beňová pôsobí ako poslankyňa Európskeho parlamentu od roku 2004. „Poďme ľuďom dať to, prečo chceli byť členmi EÚ, že naozaj bude voľný pohyb osôb, naozaj budú tie benefity z nášho spoločného rozhodovania prinášať väčšie platy a lepší životný štýl,“ uviedla.

Ktoré ženy budú Slovensko zastupovať na pôde Európskeho parlamentu? Odpoveď si v pripravila v reportáži v Správach RTVS redaktorka Andrea Šuvadová:

Bývalá slovenská televízna redaktorka a moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová sa stala poslankyňou Európskeho parlamentu za stranu Progresívne Slovensko. Chce pokračovať v témach, s ktorými sa vo svojej práci doteraz stretávala. „Je to ochrana slobody médií, bezpečnejší online priestor, podpora žien a zraniteľných,“ priblížila.

Do tretieho funkčného obdobia vstupuje Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD). V roku 2009 bola zvolená do Európskeho parlamentu ako najmladšia slovenská europoslankyňa vo veku 26 rokov. „Nebolo to veľmi príjemné, bola som mladá žena z východnej Európy a musela som si to ‚miesto pod Slnkom‘ zaslúžiť,“ vysvetlila.

Na kandidátke Smeru sa do europarlamentu prebojovala aj právnička Judita Laššáková. „U mňa je Európska únia prostriedok na to, aby bol mier a sociálne istoty všetkých občanov,“ vyhlásila.

Ďalšie europoslankyne za PS a KDH

Za Progresívne Slovensko budú v EP Lucia Yar a Ľubica Karvašová. Karvašovej prioritou je rozvoj regiónov. „Chceli by sme sa pokúsiť presadiť priamy prístup regiónov a miest k európskym zdrojom,“ uviedla.

„Mojou hlavnou témou je bezpečnosť. Ak majú ženy, akékoľvek menšiny miesto pri stole, pri ktorom sa rozhoduje, tak vtedy si zabezpečujú bezpečnosť,“ podotkla Yar.

KDH bude mať v europarlamente opätovne Miriam Lexmann. „Ja by som bola veľmi rada, keby EÚ sa viac sústredila na to, na čo má kompetenciu, prinášať ľuďom dobro aj na Slovensku a v celej EÚ,“ uvidela zvolená europoslankyňa.

Musia skĺbiť osobný a pracovný život

Aj pri práci europoslankyne nie je jednoduché skĺbiť pracovný a osobný život. „V podstate je to také, ako u ktorejkoľvek z vás, milé ženy viete, že by ste chceli byť s deťmi, ale máte aj pracovné povinnosti, ale potom ten čas, ktorý strávim s dcérkou využívam naplno,“ povedala Beňová.

„My sme nemali s manželom to šťastie mať deti, budeme teda spoločne s manželom vykonávať tú prácu, manžel mi bude pomáhať,“ uviedla Laššáková.

„Ja mám dynamickú rodinnú jednotku a mám obrovské šťastie, že sme flexibilní, aby sme sa zariadili,“ skonštatovala Cifrová Ostrihoňová.

V prvých priamych voľbách do Európskeho parlamentu tvorili ženy necelých 16 percent. Odvtedy sa podiel žien medzi poslancami EP prudko zvýšil. Vo februári 2024 tvorili ženy takmer 40 percent poslancov Európskeho parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko