Na hlavný obsah

Hodnotenie NBS: Domácnostiam sa darí splácať dlhy, dôsledky kríz postupne odznievajú

Riziká pre finančný sektor sa zmiernili.

Hodnotenie NBS: Domácnostiam sa darí splácať dlhy, dôsledky kríz postupne odznievajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Domácnostiam sa darí splácať dlhy aj napriek tomu, že úrokové sadzby výrazne narástli. Pomáha najmä silný trh práce, teda že ľudia si udržiavajú zamestnanie. A hodnotenie Národnej banky Slovenska (NBS): riziká pre finančný sektor sa za uplynulý polrok zmiernili.

Dôsledky kríz z uplynulých rokov postupne odznievajú. Národná banka preto hovorí o pozitívnych správach pre domácnosti aj pre finančný sektor.

„Začínajú rásť reálne mzdy. Vidíme v bankách, že stúpajú úspory obyvateľstva a dokonca aj začínajú spotrebitelia viac míňať. Všetky tieto veci majú pozitívny efekt potom ako aj na makroekonomické ukazovatele, tak aj na stabilitu bankového sektora,“ uviedol výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability NBS Vladimír Dvořáček.

Splácaniu úverov sa v Správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

„Keď sa pozrieme na prvý ukazovateľ – objem zlyhaných úverov – tak nám, v podstate, nerastie. Možno, čo môžeme hodnotiť ako trošku negatívne, že už nám prestal klesať. Minimálne pri hypotékach. Ale stále situácia je, minimálne z historického pohľadu, veľmi dobrá. Čiže či podniky, domácnosti pri úveroch na bývanie, spotrebiteľských úveroch svoje úvery splácajú bez nejakých vážnejších problémov,“ uviedol riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák.

Finančná stabilita

Regulátor v blízkej budúcnosti neočakáva, že by sa vyskytli problémy so splácaním. V minulosti totiž Národná banka zaviedla obmedzenia, napríklad maximálnu výšku splátky v pomere k príjmu, ktoré obmedzili nadmerné zadlžovanie sa. Ďalšie sprísnenie požiadaviek na získanie úveru nie je potrebné.

Jedno z rizík pre finančnú stabilitu, ktoré Národná banka identifikovala, je vysoká miera štátneho dlhu.

„Hlavným signálom alebo ukazovateľom udržateľnosti je cena štátneho dlhu. Čiže, ak by došlo k tomu scenáru neudržateľnosti alebo obavám o udržateľnosť, tak v tom momente, pravdepodobne, by sme mohli očakávať, že sadzby na štátne dlhopisy pôjdu hore. Prenieslo by sa to aj na domácnosti, pretože vieme, že úroková sadzba na hypotéky sa odvodzuje práve od štátnych dlhopisov,“ hovorí Ličák.

Vyššie úroky by postupne znížili zisk bánk, ktoré si časť peňazí tiež požičiavajú na finančných trhoch. Pre stabilitu finančného sektora je však dôležité, aby mali banky primeranú ziskovosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika