Na hlavný obsah

Inaugurácia P. Pellegriniho do prezidentského úradu sa blíži. V porovnaní s rokom 2019 hostí čakajú zmeny

Svoj sľub skladajú prezidenti tradične v Redute.

Inaugurácia P. Pellegriniho do prezidentského úradu sa blíži. V porovnaní s rokom 2019 hostí čakajú zmeny
Prípravy na inauguráciu zvoleného prezidenta v bratislavskej Redute. Foto: RTVS

Pätnásteho júna presne o 12.00 h prevezme prezidentský úrad Peter Pellegrini. V bratislavskej Redute sa v piatok (7. 6.) zišli zástupcovia Národnej rady SR, kancelárie hlavy štátu a bezpečnostných zložiek, aby pripravili inauguráciu. Program rozpočítali na minúty. V porovnaní s rokom 2019 hostí čakajú zmeny.

Slávnostnú schôdzu NR SR, na ktorej sa oficiálne stane prezidentom Peter Pellegrini, by mal viesť podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD).

„Keďže je to akcia, ktorú organizuje NR SR, tak som to chcel vidieť. Ako sú na tom prípravy, v akom stave to je, ako to bude vyzerať. Mám predtým dosť rešpekt, takže určite ma to zaujíma,“ povedal Žiga.

Prípravám na inauguráciu nového prezidenta sa v Správach RTVS venovali redaktori Nina Janešíková a Vladimír Amrich:

„Každú minútu zvoleného prezidenta od rána do večernej recepcie v podstate naplánovali. Je to už od 12.00 h riadne zvolený prezident SR, ktorý sa ujíma funkcie a začína mať aj svoje prvé protokolárne povinnosti,“ priblížil riaditeľ odboru protokolu Kancelárie NR SR Peter Vilčák.

Hoci je ceremónia z veľkej časti predpísaná, chystajú sa aj drobné zmeny. „Hlavne v dizajne samotného pódia alebo teda miesta, kde prebieha zloženie sľubu, čo sa týka vlajok, nastúpených vojakov, štátnych symbolov a kvetinovej výzdoby. V súčinnosti, samozrejme, aj s bezpečnostnými zložkami je všetko inštalované tak, ako to navrhol a schválil samotný zvolený prezident,“ skonštatoval Vilčák.

Inauguráciu bude sprevádzať hudba

Svoj sľub skladajú prezidenti tradične v Redute. Ich prvé kroky v úrade sprevádza hudba v podaní členov Slovenskej filharmónie.

„Pri príchode pani prezidentky to budú fanfáry, ktoré sú zo Suchoňovej opery Svätopluk. Aj pri odchode nového pána prezidenta to budú rovnaké fanfáry, zaznie táto hudba. Samozrejme, bude štátna hymna Slovenskej republiky,“ priblížil generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Turner.

Následne prezident absolvuje vojenskú prehliadku a od svojej predchodkyne si prevezme Grasalkovičov palác.

„Po privítaní pána prezidenta vojde s ním do prezidentského paláca, symbolicky mu odovzdá sídlo hlavy štátu, prejde sa kanceláriou a následne pán prezident vyprevadí pani prezidentku z paláca,“ opísal riaditeľ odboru protokolu Kancelárie prezidenta SR Frencien Bauer.

Medzi pozvanými sú poslanci NR SR, ale aj neúspešní kandidáti z prvého kola prezidentských volieb. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa inaugurácie nezúčastní, neumožňuje mu to zdravotný stav, informovala Markíza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko