Na hlavný obsah

Izrael dosiahol v Pásme Gazy väčšinu svojich vojenských cieľov, tvrdí americký Washington

Hamas už nemá vojenské prostriedky na rozsiahly útok.

Izrael dosiahol v Pásme Gazy väčšinu svojich vojenských cieľov, tvrdí americký Washington
Palestínčania utekajú z Rafahu na juhu pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Spojené štáty po predstavení návrhu na prímerie v Pásme Gazy naďalej naliehajú na Izrael, aby tamojšiu vojnu ukončil. Podľa Washingtonu už v Gaze dosiahol väčšinu svojich vojenských cieľov, informuje agentúra DPA.

„Z čisto vojenského hľadiska je to tak, ako to povedal prezident (USA Joe) Biden: Izraelčania dosiahli väčšinu svojich cieľov v Gaze,“ povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v nedeľu (2. 6.) v televízii ABC News.

Hnutie Hamas má síce stále vojenský potenciál a naďalej je hrozbou pre Izraelčanov, nemá už však vojenské prostriedky na rozsiahly útok, aký vykonalo vlani 7. októbra.

Biden v piatok (31. 5.) prekvapivo predstavil detaily návrhu na prímerie v Pásme Gazy, s ktorým podľa Washingtonu Izrael súhlasí. Povedal tiež, že je čas túto vojnu ukončiť. Izraelské vedenie opakovane uvádza, že vojna v Gaze sa skončí až vtedy, keď dosiahne všetky svoje ciele, ku ktorým patrí zničenie Hamasu.

O návrhu hovoril v nedeľu s izraelskými predstaviteľmi americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý vyzdvihol ochotu Izraela uzavrieť dohodu, oznámilo jeho ministerstvo podľa agentúry Reuters.

Blinken telefonoval s ministrom izraelského vojenského kabinetu Bennym Gancom a ministrom obrany Joavom Galantom. Povedal im, že návrh spĺňa dlhodobé bezpečnostné záujmy Izraela. Zdôraznil súčasne, že teraz je na rade Hamas, aby s ponúkanou dohodou súhlasil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet