Na hlavný obsah

Kauza ulice, ktorá nesie meno Jozefa Tisa, je po vyše 30 rokoch na konci: Ulicu musia premenovať

Rozhodol o tom súd v Banskej Bystrici.

Kauza ulice, ktorá nesie meno Jozefa Tisa, je po vyše 30 rokoch na konci: Ulicu musia premenovať
Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne. Foto: TASR/Miroslava Mlynárová

Správny súd v Banskej Bystrici rozhodol o kontroverznom názve ulice vo Varíne, ktorá nesie meno vojnového zločinca Jozefa Tisa. Obec v žilinskom okrese musí do pol roka po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia názov zmeniť.

Na správnom súde v Banskej Bystrici v stredu (26. 6.) zástupcovia obce neboli a podľa avizovaných informácií sa proti rozhodnutiu neplánujú odvolať. Môžu tak ale urobiť do jedného mesiaca.

Ak by sme sa mohli vrátiť k odôvodneniu rozhodnutia, tak sudkyňa sa v stredu opierala aj o právoplatný rozsudok Národného súdu z 15. apríla roku 1947, keď bol Tiso odsúdený ako fašistický zločinec na trest smrti za domácu zradu a kolaborantstvo. Okrem toho má názov ulice aj zlú gramatickú podobu.

Názov ulice odmietajú nielen historici

Zákon na Slovensku zakazuje pomenovať ulice a ďalšie verejné priestranstvá po predstaviteľoch vojnového Slovenského štátu, no pred 30 rokmi to tak nebolo.

Po vzniku samostatného Slovenska v roku 1993 Ulicu hrdinu Slovenského národného povstania kapitána Pfligela vo Varíne premenovali na Ulicu doktora Jozefa Tisu.

Podľa historikov je to absurdné a protiprávne. Názov odmietajú historici, ale aj Ústredný zväz židovských obcí na Slovensku.

Snaha o premenovanie ulice je živá viac ako 30 rokov, no až do týchto chvíľ sa to nepodarilo. Toto rozhodnutie súdu by po nadobudnutí právoplatnosti už malo celú túto vec uzavrieť.

V minulosti bývalá nezávislá poslankyňa Lenka Ticháková získala za boj za nový názov ulice aj ocenenie Biela vrana. Zaujímavosťou je v tomto prípade aj to, že v obci bolo v minulosti aj referendum, v ktorom ale ľudia zmenu názvu ulice neschválili.

Kauze názvu ulice sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovali redaktori Martin Do a Dominik Veľas:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál