Na hlavný obsah

Kolekcia slovenských športovcov na olympijské hry v Paríži pripomína 100 rokov výnimočnosti

Kolekcia je výsledkom mesiacov práce celého tímu špičkových dizajnérov a odborníkov.

Kolekcia slovenských športovcov na olympijské hry v Paríži pripomína 100 rokov výnimočnosti
Predstavenie kolekcie pre Paríž 2024. Foto: SOŠV/ANDREJ GALICA

Kolekcia Slovenského olympijského tímu pre OH v Paríži prepája motív slovenskej ľudovej tvorby s prvkami francúzskej elegancie. Slovenský olympijský a športový výbor si kolekciou pripomína zároveň 100 rokov výnimočnosti od Paríža 1924 do Paríža 2024.

Pri tejto príležitosti vzniklo aj unikátne oblečenie výpravy z roku 1924, keď sa prví slovenskí športovci predstavili pod československou vlajkou.

Ušité bolo v spolupráci so Slovenským národným divadlom na mieru vodného slalomára Jakuba Grigara. Kolekciu oblečenia pre slovenských športovcov, ktorí budú hrdo reprezentovať slovenské farby v Paríži, dizajnovala a vyrobila spoločnosť 4F, generálny partner Slovenského olympijského a športového výboru.

Odevy vyrobili z najmodernejších ultraľahkých materiálov najvyššej kvality. Na viacerých kúskoch výrazne vyniká čatajský vzor – ornament zo slovenskej ľudovej tvorby. Tvorcovia ladili celú kolekciu tak, aby niesla prvky francúzskej elegancie, no zároveň zvýrazňovala slovenské národné farby.

Hana Burzalová a Dominik Černý predstavujú kolekciu pre Paríž 2024.
Hana Burzalová a Dominik Černý predstavujú kolekciu pre Paríž 2024.Foto: SOŠV/ANDREJ GALICA

„V našej spolupráci so 4F je prioritou, aby sa v oblečení cítili dobre a pohodlne predovšetkým športovci. Funkčnosť a dizajn boli preto veľmi dôležité. Oblečenie odkazuje na ikonický parížsky šarm i slovenskú národnú identitu. Sme presvedčení, že osloví aj mladú generáciu. Dôležitý pri tvorbe oblečenia bol aj hlas našich športovcov. Do Paríža pôjdu ako jeden tím a budú hrdo reprezentovať naše farby i naše srdcia,“ uviedol Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru.

Mesiace práce

Kolekcia je výsledkom mesiacov práce celého tímu špičkových dizajnérov a odborníkov v 4F. Chceli vytvoriť nielen funkčné, ale aj krásne oblečenie, ktoré zachytáva ducha slovenskej krajiny a zdôrazňuje hrdosť na to, že každý môže byť súčasťou Slovenského olympijského tímu.

Inšpiráciou tejto kolekcie bol slogan: „Napriek rozdielom, ktoré nás delia, sme si všetci veľmi podobní a spolu tvoríme jeden silný tím.“ Oslava rozmanitosti, francúzska elegancia a tradičné národné motívy v maliarskom stvárnení sú hlavnými témami tejto kolekcie.

Maliarske zobrazenie národných motívov je poctou Francúzsku ako miestu, kde sa zrodila móda a umenie, pričom prináša moderný pohľad na tradície a kultúru Slovenska, ktoré si zaslúžia zvláštnu pozornosť počas olympijských hier.

Každý kus oblečenia je jedinečný. Navrhnutý bol s ohľadom na pohodlie a najvyššiu kvalitu, aby sa slovenskí športovci mohli sústrediť výlučne na dosiahnutie čo najlepších výsledkov.

Hry XXXIII. olympiády Paríž 2024 budú príležitosťou ukázať ich vytrvalosť, odolnosť a odhodlanie. Kolekcia je inšpirovaná farbami slovenskej vlajky a obsahuje gradáciu farieb, kombinácie tmavomodrej a krémovej farby, ktoré symbolizujú odvahu a čistotu športového ducha.

Oblečenie zdobia potlače s motívmi čerpanými z bohatstva slovenského dedičstva. Kolekcia kladie dôraz na slovenský charakter – plný vášne, sily a jedinečného šarmu. Tričká majú ľudový kvetinový vzor zobrazený v maliarskom štýle.

Kolekciu uvidíme aj na otváracom ceremoniáli

Slovenských športovcov v odevoch 4F uvidíme na otváracom i záverečnom ceremoniáli, počas voľného času či oficiálnych akcií tímu.

„Kolekcia je výsledkom 2 a pol ročného pracovného maratónu tímu 4F. Zahŕňala hľadanie inšpirácie a skúmanie trendov, analýzu archívov, ako aj hľadanie nových technologických riešení a materiálov. Návrhári vychádzali z procesu polarizácie svetla, v ktorom sa rozptyl, koncentrácia a prelínanie farieb stali metaforou symbiózy kultúr a národov počas olympijských hier,“ uviedla Justyna Tomczyková, členka predstavenstva spoločnosti OTCF S.A., vlastníka značky 4F.

Richard Tury v časti kolekcie Slovenského olympijského tímu.
Richard Tury v časti kolekcie Slovenského olympijského tímu.Foto: SOŠV/ANDREJ GALICA

Oblečenie si už vyskúšali aj štyria slovenskí športovci. Do pozície modelov sa postavili vo viacerých budovách zo začiatku 20. storočia, čím vzdali ako členovia Slovenského olympijského tímu svojim parížskym predchodcom spred 100 rokov, Patrik Jány, Hana Burzalová, Dominik Černý a Eliška Mintálová.

Pózovali v priestoroch Hotela Thermia v Piešťanoch z roku 1912, Gymnázia Grösslingova v Bratislave z roku 1908 a Strednej priemyselnej školy S. Mikovíniho v Banskej Štiavnici z roku 1900.

„Olympijská kolekcia sa mi páči. Mal som možnosť vyskúšať si medailový set, ktorý je veľmi pekne navrhnutý do retroštýlu a skutočne pohodlný. Teraz je už je mojou úlohou spraviť všetko preto, aby som ho na sebe mal aj počas olympijských hier,“ povedal strelec a jedna zo slovenských medailových nádejí Patrik Jány.

Oživili repliky

SOŠV chcel prepojiť olympijskú kolekciu z Paríža 2024 s kolekciou výpravy Československa z roku 1924, keď jej súčasťou boli prvýkrát v histórii aj slovenskí športovci. Pri skúmaní sa zistilo, že v múzeách a ani ich depozitároch už nie je žiaden kus oblečenia spred 100 rokov. Útržkovité informácie o jeho vzhľade sú len z dobovej tlače a z fotografií.

Vďaka ochote renomovaného kostýmového a scénického výtvarníka prof. Petra Čaneckého, ústretovosti vedenia Slovenského národného divadla a šikovným rukám v umelecko-dekoračných dielňach SND oživili repliky spoločenského aj športového oblečenia.

„Som zvyknutý, keď mám nejakú exaktnú úlohu, tak si vyžaduje exaktnú prípravu. Musím sa stať expertom na príslušné obdobie, oblečenie či hmotnú kultúru, vedieť sa orientovať aj v tom, ako sa spoločnosť vyvíjala, poznať ekonomické súvislosti, ale napríklad aj hygienické návyky,“ povedal Čanecký, člen múzejnej rady SOŠV – Slovenského olympijského a športového múzea (SOŠM).

„V dostupných textových dokumentoch sa spomínalo, že išlo o tmavomodré sako dvojradového strihu. Ale napríklad vo fotografickej dokumentácii som našiel, že išlo o sako jednoradového strihu. Čs. olympijský výbor vydal predpis a olympionici si dali odev šiť u jednotlivých krajčírov. Na fotografiách vidno jednotlivé odchýlky, nešlo o model, ktorý by vytvorila jedna firma alebo jeden krajčírsky salón,“ dodal.

Jakub Grigar pózuje v replike nástupového oblečenia na otvárací ceremoniál olympijských hier 1924 v Paríži.
Jakub Grigar pózuje v replike nástupového oblečenia na otvárací ceremoniál olympijských hier 1924 v Paríži.Foto: SOŠV/ANDREJ GALICA

Čanecký vybral najideálnejší variant pre strieborného olympijského medailistu Jakuba Grigara. Variant sa objavoval aj vo fotodokumentácii v najväčšej miere. Unikátne sú i topánky, ušité ručne z kože. Verejnosť si bude môcť repliku pozrieť už čoskoro na príležitostnej výstave v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu „Spomínam na Paríž, Tokio a Los Angeles“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport