Na hlavný obsah

Pri Paríži vznikne v rámci OH tábor pre tisíce vojakov. Budú mať reštaurácie aj zariadenia pre voľný čas

Práce sa začali terénnymi úpravami.

Pri Paríži vznikne v rámci OH tábor pre tisíce vojakov. Budú mať reštaurácie aj zariadenia pre voľný čas
Na ilustračnej snímke francúzsky policajt. Foto: TASR/AP

Francúzsko v týchto dňoch začne výstavbu veľkého vojenského tábora na predmestí Paríža. V čase letných olympijských hier vo francúzskej metropole v ňom bude bývať 5-tisíc vojakov. Zabezpečovať budú bezpečnosť športového sviatku, oznámilo podľa agentúry AFP vedenie armády.

„Nič také sme nestavali od druhej svetovej vojny,“ oznámil AFP Philippe Pourqué, generálny riaditeľ komisariátu ozbrojených síl, a označil operáciu za „výzvu“.

„Začíname od nuly, navyše na obmedzenom priestore. O dva mesiace musíme vybudovať tábor vo veľkosti veľtrhu Le Bourget (pozn.: najväčšia letecká prehliadka na svete), ktorého vybudovanie zvyčajne trvá šesť mesiacov,“ vysvetlil rozsah prác Pourqué.

Provizórna základňa vyrastie vo štvrti Reuilly na juhovýchode Paríža, pri Vincenneskom lesíku. Pravidelne sa tam konajú mnohé kultúrne podujatia. Vojaci budú mať v uzavretom areáli klimatizované ubytovanie, toalety napojené na parížsku kanalizačnú sieť, reštaurácie a zariadenia pre voľný čas, napríklad posilňovňu.

Tisíce vojakov aj policajtov

Práce sa začali terénnymi úpravami. Správa parku požaduje, aby všetka výstavba bola najmenej dva metre od narastených stromov. Armáda by mala dokončený tábor prevziať 3. júla, olympijské hry sa začínajú 26. júla.

Na bezpečnosť olympijských hier v Paríži bude dohliadať 18-tisíc vojakov, z toho 3-tisíc patrí k letectvu. Podporí 45-tisíc policajtov a žandárov, ktorí sú základom zabezpečenia. Vláda tiež počíta so zapojením až 22-tisíc členov súkromných bezpečnostných firiem, vo francúzskych médiách sa ale v posledných dňoch objavujú pochybnosti o ich kvalitách.

Najväčší vojenský tábor v moderných dejinách zbudovala francúzska armáda v meste Gao v Mali, žilo v ňom 2-tisíc vojakov. Tábor bol v púštnej krajine zriadený v rámci protiteroristickej operácie pod francúzskym vedením Barkhane, ktorá na žiadosť malijských síl v roku 2022 skončila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet