Na hlavný obsah

Krúžkovanie orlov je práca len pre skúsených lezcov. Treba im ich nasadiť skôr, ako začnú lietať

Orly kráľovské zahniezdili aj neďaleko Nitry.

Krúžkovanie orlov je práca len pre skúsených lezcov. Treba im ich nasadiť skôr, ako začnú lietať
Ilustračná snímka orlov kráľovských. Foto: RTVS

Zmapovať populáciu vzácnych dravcov a ich pohyb nielen u nás, ale aj po Európe. To je cieľom takzvaného krúžkovania orlov kráľovských. Ornitologické krúžky s jedinečnými kódmi dostávajú mláďatá najvzácnejších dravcov práve v týchto dňoch.

Orly kráľovské zahniezdili aj neďaleko Nitry. Ochranári hniezdo objavili v remízke medzi poľami.

„Je to v nížinnej krajine, dookola sú polia, tento pár hniezdi na agáte vo vetrolame. Hniezdo si väčšinou stavajú niekde vo vrcholci týchto stromov,“ opísal ochranár z OZ Ochrana dravcov na Slovensku Tomáš Veselovský.

Krúžkovaniu mladých orlov kráľovských sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Orly pochádzajúce zo Slovenska dostávajú modré krúžky, na nohy im ich treba nasadiť skôr, ako začnú lietať. Zároveň nesmú byť príliš malé, aby krúžok nestratili.

„Ten krúžok zanitujeme, stlačí sa nitovacími krúžkami a on potom drží a nie je predpoklad, že by sa mohlo niečo stať,“ hovorí krúžkovateľ z OZ Ochrana dravcov na Slovensku Jozef Chavko.

Dostať sa do hniezda zvládnu spravidla len skúsení lezci. Orly pri Nitre sa zahniezdili na vysokom, a zároveň tenkom konári. V hniezde na krúžkovateľa čakalo prekvapenie – namiesto očakávaného jedného mláďaťa tam boli hneď dve.

Ich populácia sa stabilizovala

„Aj keď majú viacero mláďat, tak sa všetky dožijú dospelosti. Nejde o nejaký kainizmus, kedy staršie mláďatá usmrtia tie mladšie, ale všetky mláďatá dokážu vyletieť,“ vysvetlil Veselovský.

„Najradšej krúžkujem 50-dňové mláďatká. Sú odovzdané a nechajú si tú nožičku ošetriť krúžkom. To je práve tá ideálna situácia, z hniezda vyletujú v nejakom 75 dni veku,“ hovorí Chavko.

„Takto vieme sledovať, kde sa tie mláďatá usídlili po opustení svojej hniezdnej lokality alebo miesta, kde sa vyliahli. Zároveň vieme získavať ďalšie podstatné informácie, ktoré nám pomáhajú pri výskume a spoznávaní tohto druhu,“ priblížil Veselovský.

Populácia orlov kráľovských sa v uplynulom období na Slovensku stabilizovala. Ešte pred pár rokmi na západe krajiny hniezdilo len asi 20 párov. Vďaka opatreniam a cielenému boju proti takzvanej vtáčej kriminalite sa ich počet podarilo navýšiť na aktuálnych asi 50.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko