Na hlavný obsah

V kysuckých lesoch sa odohrala raritná udalosť. Orlie rodiny odchovali viacero mláďat

Ak sa ich narodí viac, silnejšie mláďa zvykne zabiť to slabšie.

V kysuckých lesoch sa odohrala raritná udalosť. Orlie rodiny odchovali viacero mláďat
Orlia rodinka zahniezdila v kysuckých lesoch približne v marci. Foto: RTVS

Raritnú udalosť zaznamenali ochranári v Kysuckých lesoch. Orlom skalným sa podarilo vychovať viac mláďat v jednom hniezde. Vo väčšine prípadov pritom z hniezda vyletí len jedno. Orlom sa na našom území darí z roka na rok lepšie. V minulosti ich ľudia takmer úplne vyhubili.

Orlia rodinka zahniezdila v kysuckých lesoch približne v marci. Hniezda mapuje kamera štátnych ochranárov. Samička spravidla znesie jedno až tri vajíčka. To však neznamená, že prežijú všetky.

„Je veľkou výnimkou, keď vyletia dve. No a toto sa práve stalo napríklad v dvoch prípadoch dokonca tento rok na území Správy CHKO Kysuce, kde sme zaznamenali dva také prípady,“ uviedol riaditeľ CHKO Ján Korňan.

Raritnej udalosti na Kysuciach sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

Pri orloch totiž dochádza k takzvanému „kainizmu“. Silnejšie mláďa zabije to slabšie. Takýmto spôsobom si sami regulujú početnosť dravcov v prírode. Lovom či vykrádaním hniezd ľuďmi pritom boli orly v minulosti takmer úplne vyhubené. V 60. rokoch bolo na Slovensku zhruba desať párov. Dnes ich je aj 15-násobne viac.

„Je citeľný nárast populácie a osídľujú nové oblasti ako sú Kysuce. Na Kysuciach sa pred 15 rokmi orol skalný mohol ocitnúť len počas preletu. Dnes máme zhruba osem hniezdiacich párov,“ spresnil Korňan.

Žijú v celoživotných pároch

„Sú známe, sú krásne, sú jedny z najväčších dravcov na našej oblohe. Samice sú u orla skalného väčšie v rozpätí krídel do nejakých 220 centimetrov,“ opísal zoológ Peter Drengubiak.

Orly žijú v celoživotných pároch. Dožívajú sa približne 20 až 30 rokov. Nových potomkov prinášajú raz ročne. Hniezdia v citlivom, chladnom období v prvých mesiacoch roka.

Jedna kysucká orlia rodinka vychovala dvoch mladých orlov. Druhá jednu samičku a jedného samca. V tomto období už všetky mláďatá vyleteli z hniezd. „Vyletením to nekončí, pretože mláďatá sú ešte zhruba polroka s rodičmi. Učia ich loviť a proste nejak sa zapojiť do života v prírode,“ dodal Korňan.

Mladým orlom bude trvať približne tri až štyri roky, kým si založia svoju rodinu a prinesú na svet nových potomkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny