Na hlavný obsah

Letisko Sliač si zrekonštruujeme sami. Celý proces sa tak môže predĺžiť

Hlavné práce ako rozšírenie rolovacích dráh sa ešte nezačali.

Letisko Sliač si zrekonštruujeme sami. Celý proces sa tak môže predĺžiť
Ilustračná snímka - letisko Sliač. Foto: RTVS

Rekonštrukcia letiska Sliač bude už iba v réžii Slovenskej republiky. Ministerstvo obrany ukončilo spoluprácu s agentúrou Severoatlantickej aliancie. NSPA, ktorá mala doteraz na starosti modernizáciu vojenskej základne. Kým rezort obrany tvrdí, že to procesy zrýchli, bývalý minister obrany si myslí opak.

„Stavba bude realizovaná v roku 2019 a bude dokončená v roku 2022,“ vyhlásil ešte v októbri 2019 bývalý minister obrany SR v rokoch 2016 − 2020 Peter Gajdoš (SNS).

Rekonštrukcii letiska Sliač sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Andrej Bálint:

Letisko Sliač nie je pre stíhačky F-16 pripravené ani viac ako päť rokov od ohlásenia jeho rekonštrukcie. Nástupca Petra Gajdoša – Jaroslav Naď v roku 2020 rozhodol, že obstarávacie procesy na rekonštrukciu bude robiť agentúru NSPA, ktorá má s takýmito projektmi skúsenosti.

„Pomôže vám ten projekt odmanažovať, pomôže vám vybrať zhotoviteľa stavby a v priebehu rekonštrukcie to bude celé riadiť,“ tvrdí analytik Útvaru hodnoty za peniaze Michal Jerga.

Rezort obrany pod vedením Roberta Kaliňáka chce letisko rekonštruovať vo vlastnej réžii. S agentúrou agentúrou NSPA preto ukončil spoluprácu.

Hlavné práce sa ešte nezačali

„Budeme musieť rušiť súťaže, ktoré boli vyhlásené predchádzajúcim vedením. Sliač budeme musieť kompletne zmeniť, budeme ho musieť robiť sami, pretože by nebol hotový ani v horizonte možno päť rokov,“ hovorí Kaliňák.

Bývalý minister obrany, Jaroslav Naď toto rozhodnutie kritizuje a tvrdí, že modernizáciu letiska to iba predĺži.

„V konečnom dôsledku to bude, samozrejme, rozhodnutie, ktoré dá do rúk ministerstva obrany obstarávacie procesy pre zhotoviteľov. To je presne to, o čo ide vláde Roberta Fica a Robertovi Kaliňákovi. Smerom k transparentnosti ani k zrýchleniu procesov toto určite nebude viesť,“ tvrdí bývalý minister obrany SR v rokoch 2020 − 2023 Jaroslav Naď.

Keď porovnávame porovnateľné, tak rovnaké obstarávania na Slovensku a rovnaké obstarávania v prípade NSPA, tak vždy to NSPA bolo rýchlejšie ako na Slovensku. Môžeme predpokladať, že by to meškanie na Slovensku bolo ešte väčšie,“ vyhlásil vojenský analytik Vladimír Bednár.

Na letisku sa doteraz zrekonštruovali niektoré budovy, no tie hlavné práce ako rozšírenie rolovacích dráh sa ešte nezačali. Aká firma nakoniec letisko zmodernizuje zatiaľ známe nie je.

„Slovenská republika nemá žiadne skúsenosti s prestavbou vojenských letísk. Za 30 rokov sme tu neprestavovali žiadne vojenské letisko,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny